Insekt

Datum: 2009-07-05 Klockan: 09:22:36 Kategori: Allmänt

Min vovve är sjuk. Han kräks och är allmänt dålig. Så sent igårkväll gick jag en promenad med honom så han skulle få lite luft.

Bland blåbärsriset såg jag att det lös en liten grön punkt och tänkte någon hade tappat en mobil eller en leksak och gick dit. Dröm om min förvåning när det var ett djur. Jag har aldrig sett etts ånt här djur...
 
Har ni? Vad är det för nått??



BIld:Han har fyra punkter i stjärten som lyser grönt.



Bild: varför har en insekt lysande prickar? Han syns ju bättre då? Är detta ett SVENSKT djur? Har aldrig sett det innan.



Bild: I mörkret.

UPDATE.....

Stor lysmask eller Vanlig lysmask (Lampyris noctiluca) är en skalbagge i familjen lysmaskar. Den förekommer i Sverige och utmärker sig genom att bara hannen är bevingad.

Den är omkring 12 mm lång, med gråbruna täckvingar och grågul, i mitten mörkare halssköld. Ögonen är mycket stora. Den lyser själv endast svagt, men låter locka sig av skenet från en lampa att under de mörka augustikvällarna flyga in genom ett öppet fönster. Honans ansenligt starkare lysförmåga är alltså ett medel att locka till sig hannen. Honan, som är något större, saknar varje spår av vingar och är också gråbrun, utom på buksidan av bakkroppens sista leder, där en gul färg utmärker det område från vilket ljuset utstrålar. Detta område är begränsat till bukplåtarna av de 2 näst sista lederna. De lyser i sin helhet, men betydligt starkare från två runda fläckar på vardera leden, vilka börjar lysa först och slutar sist. Ljuset är till färgen gröngult, likt det som kommer från brinnande fosfor. Den lysande honan sitter vanligen stilla på ett gräsblad en bit ovanför marken och vrider på spetsen av bakkroppen så att ljuset inte skyms av gräsbladet.

Lysmasken är ganska vanlig på gräsbevuxna marker utanför skogsbryn i södra Sverige och även i Finland på Iniö, Åbo län. Mot norr blir den mindre vanlig, men förekommer åtminstone så långt norrut som Medelpad.

Den sexbenta larven, som till kroppsformen är ganska lik den vuxna honan, är svart med gula bakhörn på de platta lederna. Den lyser från samma delar som honan, fast mycket svagare. Dess föda utgörs av sniglar.


Detta fick jag tips om detta av MARMA 

Tyckte inte de såg ut som en mask.... Texten är lånad på WIKIPEDIA


Kommentera här 6 st

Kommentarer
Jenny

Kan tyvärr inte hjälpa dig, har själv aldrig sett något liknande.

Kram

2009-07-05 @ 09:51:50
Länk: http://vivillblifler.blogg.se/
jayne

MEN usch... VAD är detta för djur...???? ALDRIG sett eller hört innan...Lite läskigt.

Hur stor var den, ser stor ut!!!!



isch.... isch... Vad är det med hunden? Hoppas det är bra med dig.



Kram

2009-07-05 @ 10:05:27
Länk: http://jayne.blogg.se/
Susanne

Hej!!! Nej usch så otäckt den såg ut, det finns ju något som kallas för lysmask men det såg det där inte ut att vara. Jodå hela tjocktarmen åker. Ha en bra dag. Kram Susanne

2009-07-05 @ 12:25:47
Länk: http://vejers.blogg.se/
Elina

Nej han har inte kommit än, han kommer åka hit med mamma när hon kommer den 15 :)

2009-07-05 @ 13:44:32
Länk: http://elinaapettersson.blogg.se/
anne

Jag har aldrig sett eller hört talas om något sådant. Eldflugor har jag sett i USA men det här är ju ett kryp. Du får rappoertera när du fått klarhet.

2009-07-05 @ 17:05:07
Länk: http://annnne.blogg.se/
emilia widerström

fin blogg:) är allt bra?

2009-07-07 @ 01:14:53
Länk: http://emiliawiderstrom.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: