Utredningen.... diagnos

Datum: 2009-06-18 Klockan: 13:32:42 Kategori: August/barnen/Autism

Tidigt imorse åkte vi in till Karlstad för sista turen denna sommar. Eller för denna gången ska vi väl säga i Augusti ska svaret komma om vad de sett.

Som jag tidigare berättat har jag inte varit med under testerna utom den sist. Idag träffade August sjukgymnasten och jag fick vara med. Även hon filmade honom för att kunna titta tillbaka och memorera HUR han gör i olika situtationer.

Jag fick skriva i ett papper HUR August rör och för sig i olika situationer av rörelse och vardagliga saker som att klä sig, sparka boll, bära saker osv osv.

August själv fick göra vissa moment. De började med att han skulle avbilda saker på papper. Olika mönster. Sedan följa ett mönster, rita efter linjer. Sedan var det massa olika saker som att härma hennes handrörelser, fotrörelser, hoppa över hinder, hoppa klättra bygga. Komma ihåg en hinderbana och utföra den korrekt osv.

Ganska snart var hon klar. Hon såg direkt... De kan verkligen sin sak.

August har en patologisk skada i hjärnan. Alltså den är medfödd. Hon kan inte säga VAR den sitter men detta ger MOTORISKA SVÅRIGHETER och diagnosen är DCD. ( Develoment Coordination Disorder ) Detta gör att signalerna inte kopplar riktigt rätt när han ska göra rörelser med tex händerna.

Såhär står det i det pappaer jag fick:

" Störd motorisk utveckling innebär att prestationen i vardagliga aktiviteter som kräver muskelspänst, balans och kordinationsförmåga, ligger under den förväntade nivån för personer i samma ålder och med motsvarande intelligensnivå.
Svårigheterna visar sig som omogen motorik, klumpig eller fumlig. Mororik är vad musklerna utför, alltifrån att idrotta, springa till att klä sig , äta med bestick, skriva samt att sitta stilla tugga och andas. "

August har Ojämn motorisk profil, oberäknerlig motorik, statyliknande utgångsställningar, darrningar ( tex när han ska avbilda en bokstav, följa mönster ) spända muskler samt sidoskillnader. Hans samordning är inte heller rätt och han har svårt att härma och läsa kroppsspråket.

Jag kan bara säga att jag SER detta tydligt när hon förklarar.

Men han kan utvecklas massa framöver och med hjälpmedel samt träning kommer han komma vidare. Han ska tex lära sig läsa och skriva med dator.  Detta har inget med hans intelligens att göra. Rent motoriskt.

Just nu virvlar mycket i tanken... många tankar. Nu ska man förklara detta för de närmaste så de förstår. Vi ska träna på matsituationen till att börja med... Men nu tar vi en dag i taget.

Jag känner sorg och är ledsen. För att han ska behöva kämpa så mycket mer än andra. Mycket SYNS ju inte så andra har ju så svårt att förstå...Sjukgymnasten var bra och sa att jag har all rätt att känna sorg och att få vara ledsen. Det är NORMALT,, mot va min psykolog tycker... hon förstår ju inte att man är ledsen för detta eftersom det är som det är. Jo jag kan inget göra åt det, det är inte mitt fel att det blivit så men jag känner ändå sorg och jag är ledsen.

MEN det kommer bli bra. Jag har mailat rektorn nu och fått en länk av min bästa vän ANNA om hur hennes barn på deras skola lär sig läsa via datorn. På den "vanliga" skolan alltså... Så jag känner mig lugn och trygg i detta, trots det kaos jag känner.

Därför kan jag säga att jag är trött idag men ser fram emot dagen eftersom jag får en trerättersmiddag ikväll av världens bästa make....

OM ni undrar något så fråga... jag svarar OM jag kan. Jag kan så lite om detta ännu men jag lär mig..

Kommentera här 23 st

Kommentarer
marma

Förstår att du känner sorg och är ledsen men det är ju fint att man kommit fram till någonting i alla fall så att August kan få den hjälp han har rätt till.

Kramar/marma

2009-06-18 @ 14:33:12
Länk: http://marmagda.blogg.se/
Mindy

God eftermiddag min söta vän..Passar på att önska dig en skön midsommar helg.kram kram

2009-06-18 @ 14:46:42
Länk: http://blondis81.blogg.se/
Laura

Det är fullt förstårligt att du är ledsen och sorgsen, om inte din psykolog kan förstå det behöver hon nog psykologhjälp...

Men måste vara skönt ändå att veta vad det är och nu kunna få den rätta hjälpen. O med en familj som stöttar och finns där så klarar ni detta. Du är en toppenmamma med 3 underbara pojkar!

Japp, jag sover lite på dagarna, har precis varit hos min doktor, allt är under kontroll. har tillväxt ul 30 juni och sen får jag datum för igångsättning. Nu börjar det bli riktigt spännande och lite nervöst.

Vi ska gå på stan och kika ikväll och avnjuta glass på Toscana, hoppas kameran vill funka då.



Njut av den goda middagen ikväll och av varann.

Kram

Johan

Ja, livet sger ibland, men är han, och du, starka så kommer ni klara det! Jag har gått igenom assor i mitt liv och det har säkert du också. Orkar man bara stå upp och inte låta sig krossas eller förtyckas av andra så blir man ännu starkare. Man blir starkare av det svåra man klarar.



Kommer han få läsa daisy också? Tänker när han ska lära sig läsa och så.



SV: Ja... fast det är ju det som är det svåra. När jag flyttar har jag ju ingen som drar med mig ut eller något och eftersom att jag inte har några vänner här blir det att jag sitter inne ändå...



Nejdu, här regnar det idag också... Nu är det lite bättre, men förut vräkte det ner...

2009-06-18 @ 16:54:50
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
Elina

Du behøver inte oroa dig, har ju taggit hand om min lilla syster i flera år och sett till så hon får det hon har behøvt;)

Tænk inte på oss nu ta hand om min lilla august och pussa honom från mig, och du får vara ledsen før det finns ju saker att bearbeta men tænk inte på hur du ska førklara det før alla, lovar att alla kommer vara førstående.

Puss Elina

2009-06-18 @ 17:25:23
Länk: http://elinaapettersson.blogg.se/
jayne

Ja du... vi är alla olike men har samma rätt till våra känslor!

Min son läser och skriver mycket genom datorn och det fungerar bra. Han lyssnar på text via sin talsyntes och den läser också upp för honom när han skrivit en text, så han kan höra om han skrivit rätt (har också stava rätt program).



Själv känner jag ju en lättnade i och med diagnosen. Nu kan man verkligen gå in och kräva stöd och förståelse. Jag vet att det inte kommer bli lätt, men jag kommer aldrig att ge upp.



Tack för dina rader kring Folksam... jag ska anmäla även detta funktionshinder... så fort vi har diagnosen i handen (i höst).



Kram på dej i massor... och kom ihåg att du äger rätten till dina känslor.

2009-06-18 @ 19:03:04
Länk: http://jayne.blogg.se/
PerNilla

Godkväll!! Jag hoppas att allt är bra med er?

Här är det fint, idag städade vi så nu är här rent och fint igen.



Vi har även bokat in Kolmården nu i sommar, längtar =)



Trevlig Midsommar, kramis!!

2009-06-18 @ 19:14:53
Länk: http://candygirl84.webblogg.se/
Kattis

Ja du, allt är i betraktarens ögon så därför får man alltid så många olika versioner sv saker och ting.

Trevlig midsommar.

2009-06-18 @ 20:15:10
Länk: http://kattis11.blogg.se/
Elina

Ni kommer inte vara ensama. ;) LOVAR



Han kommer upp till mig på jobbet snart och ska basta med Kim och greja :)

2009-06-18 @ 20:19:42
Länk: http://elinaapettersson.blogg.se/
jayne

Försäkringar ja.... de är ju vad de är- Just därför så tror jag att vi får ett nej... vi har ju fått för dyslexi diagnosen... men.. som sagt. Jag tolkar det som att man ska söka efetrsom sonen fått ännu en diagnos.. och prceis som du skriver... pengarna är ju våra som vi betalt in för att.....

Kram och trevlig midsommar

2009-06-18 @ 20:25:38
Länk: http://jayne.blogg.se/
Micke

Jag tycker du är duktig som kan så mycket redan.

O att vara ledsen det är väl klart man får vara det.

Du kommer att bli starkare för varje dag o för varje framsteg är en vinst för er båda.

Kram på er båda o en glad midsommar.

2009-06-18 @ 20:34:07
Länk: http://pappamicke.blogg.se/
PerNilla

MM vi längtar som bara den nu, ska bli så härligt och roligt att komma iväg!!



Nu har jag precis varit ute och övningskört en sväng och nu ska vi bara mysa resten av kvällen.



Åhh vilken kille du har, inte fel med trerätters =)

Vad blev det för gott??



Kramis.

2009-06-18 @ 21:06:27
Länk: http://candygirl84.webblogg.se/
anne

Tungt är det så klart och att man är ledsen när man får veta något sådant är självklart, men ni har fångat detta så pass tidigt så det är ju jättebra. Det blir mycket omkring det men det fixar ni alla gånger. Jag tror på er! :)

2009-06-18 @ 21:33:36
Länk: http://annnne.blogg.se/
marma

Jag tvivlar inte en sekund - du kommer att ro båten precis vart du vill!

Midsommarkramar till hela din familj=marmmakramarmarma

2009-06-18 @ 21:34:11
Länk: http://marmagda.blogg.se/
Jenny

Är det inte skönt att ha fått en diagnos? När man vet vad det är, så är det lättare för folk att förstå !!

Tack för dina söta kommentarer vännen !!!

Kramar

soffie

förstår att du är ledsen men det är ju bra att ni fått klarhet i hans problem å på så sätt kan han få den hjälp han behöver,hoppas nu att det är en bra skola han går på å bra pedagoger som kommer hjälpa han till det allra bästa,

kramar till dej å sonen,

Å jag passar på att önska dej en TREVLIGMIDSOMMAR

2009-06-18 @ 23:14:37
Länk: http://soffie69.blogg.se/
helen

Jag vill önska dig och din familj en riktig trevlig midsommar.

Hoppas du får det lugnt och skönt.

Kramar om

2009-06-18 @ 23:40:40
Länk: http://www.gussilago.bloggagratis.se
Johan

SV: Ja, jag har väl klarat mig hyfsat bra här i livet ändå, men man skulle ju ge nästan hur mycket som helst för att få se igen... och lite fler vänner skulle inte heller skada.. och flickvän... men det är detaljer. Huvudsaken är att man klarar sig... =)



Ja, man blir ju bunden till andra på ett annat sätt om man inte ser. Det är inte lika lätt att bara åka någon stans eller göra något impulsivt. Allt kräver mer planering och har man dessutom ingen att åka någon stans med eller göra något med, då blir det svårare...



Ja, du får ha det bra imorgon du med, även om du blir ensam... =)



Kram

2009-06-18 @ 23:54:37
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
E-C

Kikar in och önskar dig och familjen en Trevlig Midsommar!



Så skönt för dig att få något konkret att göra för din August! det är ju alltid skönare att känna att man kan göra NÅGOT för sina barn som har det svårt.



Kram

2009-06-19 @ 06:03:21
Länk: http://ramnissan.se
britt-marie

hejsan tittade in här hos dig.

jag önskar dig en trevlig midsommar.



kram

2009-06-19 @ 08:19:03
Länk: http://finskorpan.blogg.se/
Barnens Hjältar

Skönt ändå att få veta för har man kunskap kan man lättare hantera det som är svårigheter. Min ena son har ADHD med DCD och autism, mycket underlättades när vi fick diagnosen och hans svårigheter har blivit bättre med rätt stöd och träning..

2009-06-20 @ 12:56:25
Länk: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Barnens Hjältar

Vad jag vet är det en väldigt hög ärftlighetsfaktor vid just autism och adhd men det kan ä'ven bero på något som hänt under graviditeten eller förlossningen. Man har inte kommit så långt i forskningen att man kan säga exakt vad som beror på vad.Det är exempelvis runt 80% ärftlighet för adhd och 90% för exempelvis asperger. Mina har ju förmodligen ärft från både mig och sin pappa... Jag ser det inte som en sorg utan snarare bara ett alternativ till det tänk som gemene man har.. Problemen ligger inte hos oss, de ligger i miljön, ingen annanstans!!

Ha en fin dag nu!

2009-06-20 @ 13:31:17
Länk: http://barnenshjaltar.blogg.se/
marie

Ni kommer fixa detta!!!!

kram från mej

2009-06-20 @ 20:41:11
Länk: http://mariekjerulf.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: