Marieberg.

Datum: 2010-02-11 Klockan: 10:09:24 Kategori: Kropp å själ/ADHD

På det gamla sjukhusområdet Marieberg finns otroligt mycket fina byggnader. Jag råkar bo i en stad där mycket gammalt är bevarat och vi bor ju även vid Vänern så vi har många fina omgivningar. Även om man kan ha åsikter om hur psykvården en gång var så har man i alla fall haft ett underbart läge. Det är så naturskönt nere vid Vänern och byggnaderna i rött tegel är gudomligt vackra. Alla träd och ja hela omgivningen är som gjord för att kunna få lugn och må bra. ett ställe att bli hel på. Kanske tillfriskna.

Då när det begav sig var området ett samhälle i samhället och man var helt självförsörjande.

Idag bestämde jag mig för att föreviga lite av det jag älskar där ute, iförd vinterskrud. Jag har strosat runt och kikat och jag kommer göra mera turer... mera bilder kommer att tas. Området ger mig frid och lugn och jag vet att jag på något sätt hör hemma där.








             




***********************************************************'

Känner livet återvända. Känner inne i kroppen att livet är enklare fast att jag egentligen har många av de problem som finns i mitt liv kvar. Jag är dessutom inte mindre ensam. Men ändå känner jag inte av ensamheten på samma vis. Jag vågar och orkar göra saker på egen hand. Jag har vuxit. Att sätta mig och pyssla igen är en underbar känsla. Något jag gjort i hela mitt liv men på något sätt försvann på vägen. Att ta bilen och åka ut och fota eller promenera omkring i områden där jag känner friden ta tag i just mig. Där jag känner att livsandarna kommer åter. Jag orkar. Jag lever. För en gång skull lever jag.

Jag har fått energi och jag uppskattar så mycket. Jag uppskattar vintern. Jag uppskattar kylan. För just då när årstiderna är som de ska kan jag fyllas av den enrergi som jag behöver.

Jag orkar kämpa mot det som är tungt. Jag orkar vara jag. Den jag är. Inte den jag var. Jag har gjort en lång och tuff resa. Den har kostat. Kraft... energi och så mycket mera som jag inte ens kan sätta ord på.

Men med utmaningarna som kommit har jag funnit ro. Lugn.

Älskade du... älskade jag. Vi är alla underbara varelser.


Kommentera här 10 st

Kommentarer
sara

sv; Ja, jag hoppas det jag med. Men just nu känner jag mig inte så pigg. Ska iväg till Funäsdalen idag och har blivit lite förkyld, så inge vidare alls nu ...

2010-02-11 @ 11:29:24
Länk: http://thegirlyouwant.bloggplatsen.se
Sandra

Hej

Visst är det fint därute vid Marieberg. Tänk att de vill flytta psykvården in till betongjungeln i Karlstad när det är som du säger, man mår bra av att vistas i den sköna naturen vid vänerns stand ute på Marieberg. En plats att tillfriskna. Jag tror säkert att det bilr bra även i Kalrstad det är inte det. Men här har man möjlighet att tillfriskna mera på egen hand, genom att gå vid vattnet och få det lugn man behöver för att begrunda sig själv och komma fram till vad man vill.



Jag trivs där jag med. Skulle inte tacka nej till jobb där. Men det som blir kvar i Kr-hamn ska ev flyttas upp i sjukhusets lokaler vad jag hört.

Ha det gott. Kram på dig

2010-02-11 @ 11:46:32
Länk: http://urrensning.blogg.se/
Peter

Åhh så underbart att läsa! Jag blir varm och glad i hjärtat av att du mår bättre...att du tar dig ut, och att du lever.

Att ta stegen är stort...att berätta om dom, för dig själv och för oss som läser, är större.



Försök att hushålla med den energin, så den finns där även de dagar då tillvaron antar någon av de grå nyanser som ibland färgar himlen.

Jag vet...lätt sagt, men betydligt svårare att göra. Men Tess...Du klarar det!



Härliga bilder du visar, från ett område med historia...inte sällan innehållande ångest och tragik.

Jag har dock den bestämda uppfattningen att då mentalvården skrotades gick något fel. Katastrofalt fel!

Nästan som från en dag till annan bestämdes att alla de människor, som tidigare bedömdes inte vara mentalt tillräkneliga, plötsligt ansågs så friska att de skulle ta plats i samhället utanför murarna.



Min åsikt, grundad av att genom många år ha mött människor där känslor av utanförskap och otillräcklighet genomsyrat deras tillvaro, är att de sk. öppna avdelningarna på alla de "vårdsamhällen" som fanns runtomkring i landet borde fått vara kvar.

Måhända var tanken god då dessa skyddade samhälle stängdes, men hur ledsamt det än är finns det många människor som mår psykiskt dåligt, som skulle må oerhört mycket bättre av att få känna trygghet och tillhörighet...få känna att någon bryr sig om, och saknar då de inte kommer "hem" på kvällen. Om än det bara är personal...



Huruvida det var rätt eller fel att stänga de slutna avdelningarna har jag ingen uppfattning om, då min vetskap om dessa inte är tillräcklig.



Oj som jag skriver...



Med mig ut i vintereftermiddagen tar jag din klokskap...Vi är alla underbara varelser!



Varma hälsningar

Peter

2010-02-11 @ 12:51:20
Länk: http://phfoto.wordpress.com
Therese R.m

Så fine bilder! Likte bilde nr 2 spesielt godt!

2010-02-11 @ 15:47:46
Länk: http://rodmadsen.blogg.no
Niklas C

Svar: Ok, jag missar aldrig Melodifestivalen.. Jag älskar det =)



Vilka fina bilder =)



Kram

2010-02-11 @ 16:08:26
Länk: http://thelifeofniklasc.blogspot.com
Johan

Röda hus vid vattnet med massa träd låter fint. Så ska det vara grusgångar och fåglar i träden också =)



SV: Haha, nej, jag tror nog inte det skulle bli så populärt, nej! :) Men Spike och jag har faktiskt funderat på att låta mig gå igenom tjejernas omklädningsrum någon gång. Bara för att se vad det säger/gör :) Jag tror inte de skulle göra något alls. Jag tror mest de skulle bli ställda och inte skulle veta vad de skulle göra... :) Vad tror du?



Mötet gick faktiskt bra. 30h/månaden börjas det med. Jag vet ju inte exakt vad jag vill göra, men åka på hockey är jag säker på att jag vill. Det tar ju ganska mycket tid, men då kan man ta från nästa vecka så att det funkar. 8h/veckan tror jag inte jag använder ändå... Inte nu i alla fall :)



Hoppas du har haft en bra dag! :)

2010-02-11 @ 17:12:25
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
Niklas C

Svar: Kul att du vill vara med i Veckans blogg nästa vecka också =)



Kram

2010-02-11 @ 20:58:29
Länk: http://thelifeofniklasc.blogspot.com
Jasmiiine!<3

sv: jaa det är juh bäst så! ;)

2010-02-11 @ 21:20:18
Länk: http://jazse.blogg.se/
Mib

Åh vilka fina bilder! Jag har länkat till din blogg så nu får du ta och göra ett nytt inlägg med Augustmaterial ;-)

Kram!

2010-02-11 @ 22:22:13
Länk: http://mibfilosoferar.blogg.se/
Emelie

Fina bilder :)

2010-02-26 @ 08:58:28
Länk: http://emeliiiegrans.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: