Så ledsen

Datum: 2011-08-31 Klockan: 11:11:57 Kategori: August/barnen/Autism

Har tagit mig ork att skriva ett svar på det brev som kom från Jan Björklund...Men just nu vill jag ringa teve. Uppdrag granskning typ. Fan va förbannad jag är. Det spelar ingen roll hur många ord de gömmer sig bakom. De vet inte hur det fungerar.

Hej igen

Tack själv för ditt svar.

 Men jag undrar givetvis om Jan Björklund verkligen läser våra brev. Om han tänker göra något konkret än att bara be dig skriva samma svar till oss alla. Jag är minst lika upprörd som innan.

 Jag VET att alla barn oavsett ska få det stöd de behöver i skolan. NU vet vi alla att så är inte fallet. Men om vi tittar på mitt eget barn. MIN August. Vi bryr oss bara om honom. Jag hoppas ni förstår att han inte är speciellare än andra och att hans funktionsnedsättning inglalunda är specifik för just honom. Att HAN med många andra har hamnat i en sk GRÅZON.

 Min son är nio år. Han går i tredje klass. Han går i en specialenhet för barn med Autism. Han ÄR alltså på helt rätt ställe enligt skollagen. Han ska följa den vanliga läroplanen. Han följer idag den vanliga läroplanen. Han har gjort detta och är inne på sitt tredje år.

 August har diagnosen Autism och ADHD samt SVAG begåvning. Just det. SVAG eller LÅG begåvning. Detta innäbär att han ligger strax över den gräns på 70 som man ligger för att vara ett sk normalstört barn. Han ligger på 74. Ni ser att gränsen för LÅG begåvning och förståndshandikap är väldigt liten. Någonstanns måste gränsen gå. Han passerade precis. Han är MINNESSVAG....PLUS att han har sin Autism med allt vad det innebär. Men jag antar att ni är väl insatta i diagnosen och hur man fungerar. Att man inte har så lätt med att se helheter och ha ett abstrakt tänkande. Bland annat. Men eftersom ni valt att skriva skollagen så att dessa barn INTE får vara på särskolan och få en individanpassad skolgång med möjligheter att klara vuxenlivet senare så förstår jag ju att ni KAN detta.

 Mitt barn kan inga bokstäver. Han kan inte forma dom ens. Han kan inte läsa eller skriva ens på datorn. Han har enorma svårigheter att klara av skolmiljön. Han lär sig inte mycket för han minns inte. Hur mycket vi än tränar med honom, hur mycket resurser han än får av pedagoger och lärare som KAN sin sak så lär han sig ändå inte. MEN han känner att han inget kan. INget förstår. Han är som tur är en glad och pigg kille som jag ALLTID får höra men ja han vet att han inte är som andra. För SÅ dum är han inte. Han ser att andra kan, att klasskamrater lärt sig.

 Han tar ibland den tjockaste boken vi har i huset. Sätter sig med boken och säger att nu ska han läsa. Jag kan inte men jag tror att dne här är bra.

 Vet ni vad som kommer hända med mitt barn? Han kommer bli knäckt. Tappa självförtroendet totalt. För han kommer aldrig kunna nå målen i skolan. Som Jan Björklund anser att ALLA barn ska få möjligheten att göra. Vi har försökt. Han får alla resurser han behöver men de hjälper inte. Det spelar ingen roll hur mycket resurer vi kommer sätta in. Han kommer aldrig nå dit. Han är lågt begåvad.

 Så vad händer med August? När rapporter hela tiden strömmar in att de vanliga barnen inte klarar målen. Larmrapporter om allt fler barn som inte tar sig in på gymnasieskolan. Inte klarar matten. Hur tror NI att mitt barn som är lågt begåvad ska klara detta ens med stöd???

 Det är som en spark i ansiktet att ni bara sitter där och säger att alla barn ska få hjälp. Men vilken hjälp menar ni att mitt barn ska få? Det finns ingen hjälp. Det här är August. VI måste möta honom där HAN är.... inte kräva saker vi inte kommer uppnå hur många timmar vi än lägger ner.

 Så nu får ni allt ta och tänka till. Vad ska hända med våra barn som ligger i denna gråzon? I detta ingemansland??? Var ska detta sluta? Vad ska jag säga till mitt barn när han gång efter annan kommer hem och känner sig dålig och misslyckad? Ja du duger som du är, du är ju alltid så go och glad. Men är han det om några år när han fortfarande inte kan läsa? Han har inte ens kunnat lära sig läsa med den sk Karlstadsmodellen. Inte ens den. Jag vet inte ens om ni är insatta i detta heller. Denna modell används på ganska gravt utvecklingstörda.

 Jag blir arg och ledsen. Frustrerad för ingen lyssnar på detta. Jag har många i min närhet där barn i samma sits är så dåliga psykiskt och man har fått ännu fler Autistiska barn som vägrar skolan. Som är hemma pga psykisk ohälsa. Inte kommer detta gynna dom. Aldrig.

 Jag vet snart inte var jag ska vända mig. Men om jag orkar ska jag bråka och jag undrar om jag ska ta mig hela vägen upp till Jan Björklund personligen för att få er att förstå. Om ni då kan förstå. Ta med er till skolan. Visa vilket fantastiskt jobb de gör men att detta inte ger resultat. Ge er kunskapen. För den vet jag att ni inte har. För om ni hade den hade detta aldrig blitt ett så stelt beslut och en ny skollag.

Sedan blir man så ledsen när man får dessa svar med svar som inte ger något alls. Ord som inte har någon betydelse eller tyngd. Massa fina saker som låter så bra. Men tyvärr hjälper inte detta min August.

 

MVH Therese Andersson


Jag borde inte lämna ut mitt barn såhär. Men jag måste göra något för att något ska kunna hända. Jag måste ändå försöka. Man ska inte prata intellegenskvoter. Men i de här sammanhanen är de JUST detta man går efter. Såhär ser vår verklighet ut. 


 


Kommentera här 10 st

Kommentarer
Eleonore

Jag blir så berörd av att läsa ditt brev! Det är så tråkigt att politiker inte förstår att systemet inte funkar som det ska. Att det på papper låter väldigt bra men att det inte fungerar i varje enskilt fall. Hoppas din fina August kan få ett bättre svar och att han inte tappar sitt självförtroende!

sv: jo jag har ju 50 mil till min familj och vänner. Så det är inget man åker till bara över dagen eller så. Men det får gå för nu! :)

2011-08-31 @ 12:49:06
Länk: http://www.fika.med.nöjesgalaxen.se/
ileanak

Hej!Det är fruktansvärt vad du skriver stackars, men jag kan förstå dig jag själv har upptäckt visa av händelserna du skrev om eftersom jag har själv en son (8 år) som har diagnosen Autism och AD HD och i hans första 6 år hade han och vi familjen väldigt svårt för att vi men särskilt han inte fick den hjälpen som han skulle ha behövt för att klara sig. Han är normalt begåvad säger de på BUP med för låg arbetsminne (mycket under normalt) men den visuella minnen är mycket över normalt.Om han lär sig efter bilder då lär han sig blixtsnabbt! Skolan fungerar bra nu men han behövde göra om den 2: an .Angående anpassning av skolgång vet jag inte vad ska jag tro (vet inte ens vad detta innebär ) jag tror att i varje kommun finns olika regler eller möjligheter? Då varje skola gör vad de kan....efter deras egen budget... Min son klarar sig väldigt bra nu eftersom han fick flytta i en lugn miljö med lugna barn.De på skolan säger att han kan nå målet i den 3:e klass! Jag önskar dig mycket ork ! hälsningar ileana!

2011-08-31 @ 13:11:42
Länk: http://ileanasspets.blogspot.com
Viktkamp

Jay Smith var en besvikelse =(

2011-08-31 @ 17:25:34
Länk: http://viktkamp.webblogg.se/
cicci

Galet! Stå på dig! Man kan verkligen fundera på hur det funkar i vårat samhälle egentligen...

2011-08-31 @ 21:41:28
Länk: http://cicci79.blogg.se/
Mallamousan

Bra Therese!! Fortsätt kämpa!!



VI kanske skulle ta en kväll och dricka lite vin. Du, jag, mamma och Frida. Så kan Alex få vara med och stå för skönsången! :)

2011-09-01 @ 08:02:59
Länk: http://mallamousan.blogg.se/
Gurkiss

Usch säger jag bara för den nya skollagen. Hur ska barn med speciella behov kunna gå i samma klass som andra barn som kanske inte behöver de stödet?

Helt sjuk, så jäkla sjukt. Man förstår ju direkt att de i regeringen som tagit detta beslut inte har en aning om hur det är för barn med speciella behov. Det är tyvärr mycket saker politikerna inte förstår sig på och det kan reta gallfeber på en och man känner sig som svensk medborgare helt åtsidosatt och absolut inte förstådd.



Massa kramar från Gurkiss

2011-09-01 @ 09:21:46
Länk: http://gurkiss.com/scrapbooking
Ingmarie

Sverige 2011 har vi inte ens råd att låta barnen få finnas till,ej mindre tro o satsa på dom.Alla har lika värde hör vi ....pyttsan,det är en enda stor lögn!

Politikerna får nog ta o lyssna lite INNAN det blir som i t ex Frankrike,vi går man ur huse för varenda unges skull!

Vi startar ett uppror,det måste ut hur det står till i vårt land.....NU!



Kramen o tack för att jag fick läsa!

2011-09-01 @ 16:03:49
Länk: http://frujacobsen.blogg.se/
Tess

Kämpa på! Tycker verkligen du skulle kontakta någon media (tidning eller tv) för att belysa detta område! Det behövs göras något!

2011-09-01 @ 21:59:41
Länk: http://highlandertess.blogg.se/
Fnulan

Så bra skrivet!! Man kämpar såklart för sina barn!!! Fortsätt kämpa!!!!!



2011-09-01 @ 22:12:34
Länk: http://fnulan.se
Lena

Vilken helt otrolig underbar mamma du är Therese!!

Hoppas verkligen att din "kamp" leder till något bra!! Vill verkligen tro att den gör det!! Har haft din goa solstråle här i kväll. Adam har läst för honom och han försökte få August att läsa några ord. Kramar i massor till dig Therese, tycker att du är en fantastisk kvinna och mor!!

Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: