Hundraåringe som klev ut genom fönstret och försvann

Datum: 2011-06-20 Klockan: 08:43:00 Kategori: Böcker

Denna superhärliga bok har MÅNGA redan läst. Jag måste ändå ta med den när jag ändå är igång. Denna bok var superhärlig och även denna ett litet avbrott från mina kriminalromaner.

Jag skrattade många gånger och historien är otrolig på så många vis. Vilken livshistoria vår hundraåring har.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (pocket)
Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.



Kommentera här 10 st

Kommentarer
Helene

Ja den ska man kanske läsa då !!

Har jag missat nåt...har ni redan varit iväg på Rhodos ??

Ha en mysig måndag.

Kram Helene.

2011-06-20 @ 10:31:40
Länk: http://helenesdagbok.blogg.se/
Georg Hendrix

Ett liv utomlands vore inte fel. Det känns inte rätt just nu, men någongång. Sen återvända hem på ålderns höst! Sverige är bra på många sätt, men bara för att man föds någonstans behöver det inte betyda att det är där man trivs bäst!



Bakom allt bokläsande, dedikerad 3 barns (+ döttrarna) mamma, matlagningen, fixandet och donandet vet jag nog att du är en snuskis... och det är därför jag gillar dig och du gillar mig :D

2011-06-20 @ 16:22:34
Länk: http://georg.blogg.se/
Susanne

Kanske ska man läsa den. Ha en bra dag. Kram

2011-06-20 @ 16:27:18
Länk: http://vejers.blogg.se/
Annelie L

Jag älskar den här boken, först läste jag den, sen efter ett tag åkte vi på semester och lyssnade oss genom boken som talbok genom hela Tyskland. Åhh vad vi saknade alla dråpliga sammanträffande när boken var slut.

Kram

2011-06-20 @ 16:37:50
Länk: http://zikoria.blogspot.com
Jessica - En flicka som är stark

min kille älskar denna bok och just nu står den väl bara och väntar på att jag ska börja läsa den..!



vad skönt att ni haft det gott!

Jo det är okej med mig :)

2011-06-20 @ 17:47:48
Länk: http://jessi91.spotlife.se
Barnens Hjältar

Tack :-)

Ja det var så mysigt med dopet, väntar bara in bilder från gästerna så jag får se hur själva dopet såg ut :P

2011-06-20 @ 18:00:24
Länk: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Jessica

Jag är lite avis på dom som gillar att läsa... jag är så DÅLIG på att läsa, har inte ron i kroppen att sitta ner och bara läsa, har försökt många ggr men bara kommit till 10de sidan typ haha =) Usch vad lat jag är.

Men du är bra du, får då blir man allmänbildad! =D.



Ja dyrt så inåt helsike =) ja då är ni 1 person mer än oss = ) fast Liv har vi ju bara varannan/2varannan vecka. lite körigt just nu.

=D vi ska till skarasommarland och det går på ett ungefär 3tusen kr med 2 nätter =) men det kan det vara värt =) / Kram

2011-06-20 @ 20:20:29
Länk: http://www.bonusfamilj.net
Jessica

haha ja men man blir tydligen allmänbildad när man läser, det behöver inte vara värsta böckerna utan bara att man läser, hehe men jag läser bara lite, bloggen och vad vi alla skriver men inte så mycket mer än så. =)



Ja visst, fast jag skulle nog vilja åka med Jimmy till nått land, sambon alltså hehe.. inte katten eller nått =) och lämna barnen hemma nån vecka =) få lite tid med honom, men sen åka på semester med alla barnen hemma, skulle vilja ha en husvagn... kanske hyra men det är ju dyrt det med haha aldrig är man nöjd =).

2011-06-20 @ 20:32:20
Länk: http://www.bonusfamilj.net
Anonym

Den där boken har jag tänkt läsa men inte blivit av...men nu är jag ju inne i en läsperiod så det kanske äntligen blir av.

Vi Har det toppenskönt i Spanien. Önskar man kunde stanna tiden ett tag...



Förresten, den där kycklingkryddan med påsen har jag sett på affärn o tänkt testa men det har inte heller blivit av, får väl se till att göra det.

Må så gott. kram marie

2011-06-20 @ 20:40:51
Länk: http://mariekjerulf.blogg.se/
Johan

Jag ska läsa den där boken så småningom. Har redan skrivit upp den, så blir kanske en av de nästkommande böckerna att läsa. Flera har ju sagt att den ska vara bra, så jag får väl se... :)



SV: Haha, jag sa att du var en tjej, ja, faktiskt, som jag har träffat via bloggen :)



Aha, jag tror jag är med på vad för brädor det är då! Har för mig att någon annan jag känner har haft det någonstans, men minns absolut inte vem eller var...

Det kommer säkerligen bli fint i vilket fall, det är jag säker på! :)



Ja, det är det verkligen! Studenten och veckorna dessförinnan kommer alltid finnas innom mig som en oerhört fin, ljus och lycklig tid.



Nej, jaf har väl inga egentliga drömmar om att göra det heller, men någon gång skulle det vara häftigt att åka till ett U-land och verkligen se skillnaderna. Jag tror som sagt att man själv då har mycket lättare att uppskatta det man faktiskt har här hemma sen efteråt...



Ja, jag förstår vad du menar. Håller med. Men som sagt, det måste få ta sin tid. Alla har olika bearbetningstid för så tunga och jobbiga saker, det handlar ju liksom om att bygga upp hela tillvaron på nytt. Kärleken är en sak, men kanske ännu värre är om någon dör. Då blir uppförsbacken och vägen tillbaka troligen ännu brantare och mer kompliserad, även om det för den sakens skull inte på något sätt är enkelt just nu...



Tacl för grattandet även på bloggen! Du var faktiskt den ända som grattade mig på alla 3 ställen, mobilen, FB och bloggen. Tack!

Jag säger grattis i förskott till dig också vännen! Hoppas du får en trevlig midsommar! :)

2011-06-24 @ 16:22:44
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: