Det där om jul

Datum: 2012-12-04 Klockan: 08:41:34 Kategori: Allmänt

Många familjer med barn med Autism och andra funktionsnedsättningar har svårt kring jul och i december med alla de förändringar som blir av tillvaron i och med pyntande och förväntningar och överraskningsmomenten.
 
Många väljer att fira på ett helt annat vis eller inte alls. För att det inte fungerar. Jag förstår detta helt och fullt. Det kan ställa till det så enormt så det inte går. 
 
Alla hittar sina egna traditioner och det anser inte jag är fel. Varför måste allt vara som för alla andra? 
 
När jag skulle börja skriva tänkte jag ändå på att det är syskon som kommer ikläm och kanske får lida för att deras syskon inte klarar av detta med julfirandet för vi vuxna klarar ju av att anpassa oss. Men nu vet jag inte. Kanske är det mer synd om syskonen om man firar jul och personen med funktionsnedsättningen rasar totalt. Jag vet inte?
 
I vår familj är det August som är mer eller mindre manisk kring detta med jul. Så vi har inga problem av det slaget. Han ska vara tomte och itar sig rollen för det att baka pynta och joxa och i det här hemmet är det jag som mamma som inser att jag har problem med jul.
 
Jag mår inget vidare av allt pynt.... jag trivs inte alls. Jag hinner bara få upp julgranen och älskar att klä den men sedan när annandagen är över åker det ner. Allt rycks bort.
 
I den här familjen är det jag som får anstränga mig för att ordna med julen för barnen, för deras skull.
 
Eftersom jag dessutom jobbar en del jular och är skild har mina barn ändå fått en väldigt öppen syn om detta med jul och när man firar saker. Här har vi fått anpassa oss hela deras liv och det spelar ingen roll om man firar före eller efter eller på flera ställen och var man firar när spelar allt mindre roll.
 
Igår frågade då äldsta sonen om vi forar en annan dag. Jag sa att vi nog firar på julafton med senare eftersom jag jobbar på förmiddagen. Han ansåg att vi kan fira här hemma dagen innan för han ville ha S här och fira med oss och på julafton ville han vara hos henne. Sedan ville han med pappa till sin farbror med. Så jaaaa varför inte?? Det blir mindre stress för mig att ta det dagen innan så det får nog bli så..... varför inte anpassa sig? Vad spelar det för roll?
 
Huvudsaken är att alla mår bra och att man träffas.... och det kan man göra vilka dagar på året som helst och varför måste det finnas någon ram och mall för hur det ska vara? Om jag fick välja skulle jag hyra en fjällstuga och åka bort och så bara äta gott och må gott hela helgen utan pyntoch klappar och massa måsten.
 
 
 

Kommentera här 2 st

Kommentarer
Johan

Det där är sådant man i vanliga fall inte tänker på, inte har en tanke på. Det där med julpynt och barn med en funktionsnedsättning. Jag har sagt det förr, men säger det igen, det är bra att du upplyser om sådant, för det kan ge en tankeställare :)

Skild? Daniel då? Har jag missat något??

SV: Jag håller med dig. Snön och vintern är härlig och fin, men jag längtar ändå till sommaren och värmen :)

Ja, tvåan var lite annorlunda... inte dålig, men inte i klass med de andra...

Haha ja, det blir ju så :) men du rör dig lute iaf och det är det viktiga. Att du rör dig, går ut och går och så, och mår bra av det :)

2012-12-06 @ 14:14:10
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se
mariellejohnsson

Jag har också skrivit om traditioner och då finns det ett inlägg om jul.
Jätteintressant att läsa om din jul.
Kramar!

2012-12-08 @ 18:22:30
Länk: http://mariellejohnsson.wordpress.com
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: