Oförutsett

Datum: 2012-02-07 Klockan: 11:13:24 Kategori: August/barnen/Autism

När man har barn med någon form av funktionsnedsättning är de viktigt med struktur och planering. Som alla vet händer oförutsatta saker i livet. Ingen går liksom säker. Inte vi heller.

Just nu är jag sjuk. Albin är sjuk. Jag sover enormt dåligt och när jag ska få iväg August till skolan behövs lite mer tid för att han ska få en bra start. Honom kan man INTE stressa iväg eller igång. Så att han får tid att vakna å ligga i sängen medan jag fixar frukost och gör mig klar så brukar detta fungera. Man kan säga att vi har vissa rutiner som gör att det fungerar. När vi ska iväg tidigt för att jag jobbar så har vi en annan rutin. Den fungerar i regel sämre men den funkar. Daniel och August har sina rutiner.



August behöver få utrymme för de saker han kan fastna i under morgonen.

Men så idag så föll de återigen. Stora grabben hörde av sig och mådde inte heller bra. Å några vet ju hur det kan vara med trötta tonåringar. Så jag fick ta en del av tiden på morgonen åt att prata med honom. Så vips hade viktig tid försvunnit. 

August skulle absolut inte INTE gå upp. Han var sjuk som vi andra. Sedan en tid tillbaka kan han även högt och tydligt klargöra att han faktiskt sover. Att förklara att man kommer försent om man inte skyndar är liksom inte rätt taktik. Men ändå måste även han lära sig att de är inte okej att bli sen för att man inte går upp och gör de man ska. För hinner gör vi men det finns inte tid för de där som det finns utrymme till annars.

Problemet som uppstår är inte August fel. Det är helt och hållet mitt eller situationen som råkade uppstå som man inte visste skulle ske. När man sedan själv knappt tar sig ur sängen så blir ju allt fel. Man har inte tålamod och man får liksom massa onödiga saker direkt att lägga energi på. August är otrolig på att känna av minsta lilla känsloläge hos mig och det gör att han fungerar sämre.





Givetvis kom han en stund försent. För givetvis fanns det massor med saker att fastna i denna morgon när man inte har tid för att man fastnar. Stod länge i hallen och ljudade bokstäver och om det fanns bokstaven A i olika saker. Helt plötsligt uppstod ett perfekt läga för träning av hans läsutveckling. De där stunderna som man ska fånga när de kommer naturligt och som det inte fanns utrymme för alls. Man försöker teckna A och lyssna i olika ord han funderar kring samtidigt som man ska försöka leda honom in på att klä på sig. Nej det börjar inte på A utan på I August, tänker febrilt hur är tecknet för I, ja just ja... kaos i hjärnan... just ja jag måste sätta mig och lära in alfabetet. Har inte hunnit.

Så går det en liten stund, jag har kommit hem efter att ha lämnat en något uppskruvad son på skolan, så ringer telefonen. Ser att det är från skolan.

-Hej, har en August här som är väldigt uppskruvad. Han säger att han inte tagit sin medicin.

Jag ser medicinen på köksbordet direkt när jag svarar.

-Men vi tar en promenad hem till er och tar den om de är okej. Jag tror det är bra om han går ut en sväng.

Ja givetvis är det okej. Givetvis har jag i stressen inte kollat att han verkligen tagit sin tablett även om jag som vanligt sagt till honom upprepade gånger. Glöm inte din tablett som en jävla papegojja. Ja veeeet svara han lika argt varje gång. Jag vet att han ofta gör såhär å jag brukar alltid kolla. Men inte idag. Inte en sån här morgon. Självklart inte.





Men gud vad jag är glad att mitt barn har en så underbar skola. En skola med bra lärare. Med resurser att fånga barnet här och nu. Se vad han behövde nu. Få ur sig lite av energin. Ta en promenad. Kolla naturen. Ta sitt piller och gå tillbaka. Istället för att fortsätta med skolarbetet som inte fungerar bryter man och försöker fånga intresse och konsentration igen.

För även om vi förbereder, även om vi har strategier så kommer vi aldrig kunna förutse att saker inte dyker upp. Det blir kaos för vem som helst men för oss blir de något vi kan få jobba med ett bra tag. Man kan få kämpa väldigt mycket. Det tar så mycket energi och kraft och jag tror få förstår va lite som behövs för att vår värld ska ramla ihop en aning.




Kommentera här 7 st

Kommentarer
Melissa Lavali - Vikt & Fotografi

Svar:

tack så mycket för kommentaren :)

Det gick jättebra på utredningen :)



Känner igen de där du skriver, rutiner är så viktigt men de funkar ju inte alltid med rutiner heller, oförutsedda saker sker ju hela tiden och voila så är katastrofen ett faktum.

Men sån tur ni har en så bra skola, de är ju guld värd :)

2012-02-07 @ 11:20:37
Länk: http://lavali.blogg.se/
Elena

Nej jag väljer att hålla kommentarer för mig själv. De är ju riktade till mig och då tycker jag inte att det är nödvändigt att alla andra ska behöva läsa det. Hoppas du är med på mitt tänk. Nej precis, det är inte alla som tänker på vilka enorma möjligheter vi har här i Sverige.



Ja kursen är helt på engelska. Det var tufft första veckan men sen så kommer man in i det väldigt fort. Man har liksom inget annat val eftersom vi studerar i så högt tempo.



Ja då den är likställd i Sverige! Väljer jag att göra min AT i polen som kommer jag ju få polsk läkarlegitimation och den kommer jag att kunna jobba på i Sverige eftersom Polen och Sverige är med i EU. Kan nog vara därför som din man måste skaffa svensk legitimation? Ja den möjligheten finns också så det är inga problem.



Ja då så är det helt klart, viljan tar en otroligt långt!

2012-02-07 @ 11:37:46
Länk: http://autonomous.blogg.se/
Sandra- Med Bebis I Magen

SV

jaa de är mycket nyttigare :D

Japp snart andra halvlek :D

2012-02-07 @ 11:39:18
Länk: http://frusandrasjoberg.blogg.se/
Linda-Mamma till Alfred

Hoppas ni kryar på er snart!Jaaa såg så fint upp ditt bidrag t boken!

2012-02-07 @ 11:54:48
Länk: http://hummingbird.blogg.se/
Nathalie

Sv: Nja märker ingen större skillnad på besöksstatistiken men det är gött o vara listad på fler ställen för att hitta andra bloggar och för att andra kanske mot förmodan ska hitta min :)

2012-02-07 @ 12:35:13
Länk: http://nathalieisaksson89.blogg.se/
Anonym

sv: ja men visst är det jättefint! sticker ut lite :)

2012-02-07 @ 16:27:09
Länk: http://hannalovisasol.se
Annika

Det är guld värt med sådana lärare!

Jag tror att alla barn mer eller mindre mår bäst av fasta rutiner

2012-02-07 @ 20:32:20
Länk: http://bringblingtoeverything.com/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: