Dagen som går...

Datum: 2008-11-28 Klockan: 12:04:45 Kategori: Fåglar

Fick hämta ena tösen på skolan,, hon hade oxå ont i skallen. Nu har vi två ätit lite mat å hon vilar... De har ja oxå gjort å snart e de dax att äntra byn å jobba kvällen samt helgen.

Har även kikat ner i holken.... Idag låg hanen så fint över äggen... de har börjat vänja sig vid att "mamma" tittar ner. Det var tre ägg igår så ja antar att det blir ett fjärde imorgon. De brukar lägga varannan dag. Å honan såg lite äggstin ut.

Grejjen var att ja köpte fem fåglar ganska tätt med tron om två hannar å tre honor. Att en va hanne de visade sig ganska snart... denna hane satt med en hona och allt tydde på att det va så med sånt som ska känneteckna just en hona och hane. Själv har ja alltid hävdat att de e svårt att se... men men.

Efter ett tag plockade ja isär min flock då hanen va elak... eftersom han kärat ner sig i en av honorna i andra buren så blev de ett fasligt liv.... å efter några månader i arresten fick de flytta tillbaka i den stora buren. Man trodde då att det skulle bli ett kärt återseende av den där honan men ICKE.... han började uppvakta den andra sk hanen.... detta va alltså en hona... jo tjena.. ja fick mer å mer rätt i de teorier ja själv har.

Men han va grymt elak fortsättningsvis å till slut tog ja bort honom.

Där stod ja med mina falna drömmat om bäbisar... hade ju plötsligt fyra honor... plockade bort holken och ja gav upp.. orkade inte ens leta fram en ny hane...

Gissa om min förvåning när den honan som suttit med hanen helt sonika tar sig an en av honorna.... å de med full styrka... oj oj oj vilka kärleksstunder det blitt å holken sattes in igen.

Efter mycket besiktning å gnagande å pickande på holken flyttade de in.....å någon vecka senare hittar ja två ägg i holken. De börjar ruva efter att andra ägget är lagt. Å de lägger som sagt ungefär varannan dag. Det brukar bli mellan två och sju ägg. Ja tror att jag som mest haft fyra eller fem innan.

Sedan ruvar de i ca 18-21 dagar gansak exakt innan första ägget kläks. Nu kläks äggen i samma ordning som de är lagdda å det gäller att ha full koll. Fågelungar är stora nakna och klumpiga med stora huvuden och de mindre ungarna kan lätt komma ikläm... unge nr ett är nästan en vecka då sista ungen kläks å de hamnar lätt underst eller får mindre mat. Ibland måste man hjälpa föräldrarna att mata.



Mamma fågel närmast.



å pappa fågel

Föräldrarna turas om att ruva sina ägg och hjälps sedan åt med dom. Även andra fåglar i flocken kan tillåtas ta hand om ungarna... De e jämnstälda.


Det är en ballansgång... å ena sidan vill inte fåglarna bli störda.. att man är där men man måste... Döda ungar eller små ungar måste få hjälp så man måste vänja dom med att man är där och hålls i holken om än försiktigt. Även tama fåglar kan bli så störda att de struntar i sina barn.

Jag har dock aldrig varit med om detta. Jag har fött upp så mycket fågelungar av småfåglar genom åren och vi har alltid fått plocka med ungar och ägg... det har varit så spännande både för mig och barnen. Att till slut höra den lilla ungen pipa inne i ägget för att sedan se det kläckas undan för undan... se dom få fjädrar osv... till att de kryper ur holken och sitter på burgolvet för att sedan se exakt likadana ut som sina föräldrar.

Så till jul hoppas ja vi har lite ungar kläckta å ja ser fram emot en unge kvar som man kan göra riktigt tam...



Två stycken vithuvade fåglar utan inslag av gult. Detta är en muttation som e gundomligt vacken.. har haft en helvit samt två hanar av denna typ... har dosck ingen nu... blir nog ingen i kullen heller men andra fina färger är att vänta.


Kommentera här 12 st

Kommentarer
Jonas

SVAR: Då kan vi kalla dig gammeltackan nu då?? 50,5 år... inte skoj! :) Ha det gott... Kram

2008-11-28 @ 12:28:00
Länk: http://jomari.se
Jonas

SVAR: Se så gumman... livet är ju iallafall inte riktigt slut för dig... tänk possitivt!! ASG

2008-11-28 @ 12:46:38
Länk: http://jomari.se
Daniel

Intressanty info om dessa turtursöta fåglar!!

2008-11-28 @ 14:27:47
Länk: http://danielfagerholm.webblogg.se/
alida

okej va bra planer för helgn då ?:)

2008-11-28 @ 15:04:44
Länk: http://aliida.blogg.se/
Kattis

Hejsan!

Häftigt med ägg.Alltså fågelägg....vanliga ägg är ju inte så upphetsande faktiskt, hahaha.

Ha en skön fredag!

Kram

2008-11-28 @ 15:13:26
Länk: http://kattis11.blogg.se/
PerNilla

Ville bara önska dig en trevlig fredagskväll och helg, kram =)

2008-11-28 @ 16:11:40
Länk: http://candygirl84.webblogg.se/
Jonas

SVAR: Haha... vad bra, man är ju i den ålder som man känner sig... jag tex känner mig mycket äldre än vad jag är. Jag har inte tid att ta det lugnt... om två veckor ska jag dock dra ner tempot. :) Kram

2008-11-28 @ 17:05:10
Länk: http://jomari.se
Sessan is bride to be

Min kompis hade en papegoja, men de fick ge bort henne för varje gång hennes pojkvän kom hem så "skrek" hon så mycket att han fick gå ut ur rummet!



Jag älskar stilren design, men man får göra det personligt, för annars blir det som du säger - stelt

2008-11-28 @ 17:10:12
Länk: http://sessan82.blogg.se/
anne

Det låter så spännande med fåglarna! :)

Gillar du alla djur eller fåglar speciellt? Hur kommer det sig?

2008-11-28 @ 19:30:01
Länk: http://annnne.blogg.se/
anne

Du har fått en AWARD i min blogg!

2008-11-28 @ 20:06:11
Länk: http://annnne.blogg.se/
jayne

Du är strax nominerad på min blogg

2008-11-28 @ 22:04:36
Länk: http://jayne.blogg.se/
Malin

Åh, nymfparakiter har vi också haft! Den första var så tam så han var lös dagen i ända när vi var hemma, gillade att bli kliad på kinden! Vet du vad jag gjort idag? Dina kruskader! Heter det så, de med räkor i, som du la ut recept på? Kramiz M

2008-11-29 @ 19:09:12
Länk: http://tidsoptimistens.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: