Degerfors

Datum: 2012-04-08 Klockan: 11:10:48 Kategori: Allmänt

Intresset har väl alltid funnits av de gamla. Men nu är intresset riktigt stort när det gäller min hembyggd.
Har alltid älskat att höra andra berätta hur det såg ut och vad som fanns förr. Men efter att man startade en grupp på Facebook där man berättar sina minnen från samhället så får man veta mer och mer och intresset har faktiskt blivit större.
Så på onsdag ska jag försöka planera in ett besök på hembygdsföreningen och kika på gamla bilder och se om jag kan få veta lite mer om bland annat Degernäs gård och Järnverkets bondgård.
Det förstnämna eftersom jag bodde på på Hästhagen som alltså ligger vid Degernäs. Jag har förr fått lite berättat för mig och nu har jag fått veta lite mera. Nyfikeheten har liksom väkts.
Att jag vill veta mera om bondgården som fanns vid verket har en liten besynnerlig orsak. När min Oskar var liten sa han alltid att när han blev stor skulle han ha massor av djur. Han skulle ha en bondgård sa han. Han hade även bestämt var den skulle ligga.
-Den ska ligga ungefär där kyrkan ligger mamma ja bort mot järnverket.
Jag tänkte att det nob blir svårt för ja som sagt där ligger ju kyrkan och kyrkogård och järnverket.
Gissa min förvåning när man i lokaltidningen i sina repotage om gamla Degerfors visade en bild på Verkets bondgård. Bilden visade bondgården och människor framför den. De strejkade eller något i den stilen. Att man sedan beskrev var den legat fick mig att hajja till.
Ja den låg alltså där Oskar hade tänkt ha son bondgård i framtiden. Man kan ju undra varför han ville ha den just där. Vad anledningen var att han valde just denna plats. Ingen plats där det fanns en möjlighet att bygga en gård. Eller ute på landet. Nej precis just där en bondgård en gång legat.

Kommentera här 0 st

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: