Theory of mind

Datum: 2010-12-15 Klockan: 13:16:58 Kategori: August/barnen/Autism

Therory of mind är ett psykologist uttryck för förmågan att känna igen och förstå andra personers sätt att tänka reagera och deras värderingar. Att kunna förutse vad som kommer att hända och hur andra känner. Man kan även kalla det en form av tankeläsning eller tankeblindhet.

Man måste komma ihåg att personer inom Autismspektrat har en omogen eller bristande förmåga till THEORY OF MIND. De saknar inte detta eller empatiförmåga som man kanske tror. De bryr sig visst om andra och vi måste bara hjälpa dom tillrätta. Man måste visa dom vägen. Man har svårt att kunna se att någon blir ledsen och varför. Se sammanhanget. få ihop detta.

Idag när jag hämtade min August på skolan hade man satt upp bilder på väggen där barnen hade ritat olika ansiktutryck. De hade fått titta sig i spegeln hur det såg ut när man såg arg ut och ledsen och glad osv. De hade pratat om kroppsspråket och vad vi visar med kroppen.

Jag blir så glad att de verkligen jobbar med Theory of mind.

Jag jobbar med detta hemma med. I vår vardag. Där man ofta får påminna August om att man inte säger rakt ut vad man tänker och tycker för att man kan såra någon.

Han hade idag berättat på skolan att man inte fick säga att någon var tjock, den kan bli ledsen, detta har min mamma sagt. Klart det känns bra att det har gått in. Att han lärt sig. Och vi fortsätter träningen så han vet hur man gör i de olika sociala sammanhang som vi alla hamnar i.

Jag är glad. Jag är en stolt mamma och jag är så glad att vi har en bra skola och kommun med utbildad personal som vet hur man ska jobba med våra barn.



Jag ser även fram emot året i skolan där jag ska lära mig mer om Autismspektrat. Jag känner att detta kommer jag ha stor nytta av i livet som stort.

Jag kommer gå en distansutbildning på halvtid i Växjö. Handikapvetenskap Autismspektrum I heter denna kurs. Den är på 30p. Man kan sedan bygga på denna med ett år till. Men jag börjar med detta.

Att våga är ju att våga förlora fotfästet en liten liten stund och just dör är jag nu. Att jag ska kasta mig ut lite. Våga tro på mig själv och ge mig själv en utmaning.


Kommentera här 7 st

Kommentarer
Jessi

Sv. Ja dom e riktigt goda! Värt att testa! :)

2010-12-15 @ 13:20:47
Länk: http://jessiklein.blogg.se/
Linda

Ja gör det..exat man vill ju att den skall blomma vid jul;) Ah snapsen blir säkert mer än uppskattad julklapp=)

Åh du skall vara en stolt mamma det tycker jag verkligen!!!Steg framåt i rätt riktning måste vara det bästa!!!

2010-12-15 @ 13:59:03
Länk: http://hummingbird.blogg.se/
Mia

Underbar läsning på alla sätt och vis! Så skönt att såna som du vill förkovra sig för att kunna hjälpa i både närmiljön och andra du möter :-D

2010-12-15 @ 16:15:22
Länk: http://fredthevov.blogg.se/
soffie

va roligt att plugga och himla intressant det där med Theory of mind,verkar ju vara jättebra,

kram

2010-12-15 @ 19:32:08
Länk: http://soffie69.blogg.se/
Georg Hendrix

Låter som en bra idé.



Det hjälper definitivt att plugga kurser man har ett seriöst intresse i. Du lär dessutom ha mycket "gratis" inför kursen också utom knepiga uttryck:)

2010-12-15 @ 22:30:36
Länk: http://georg.blogg.se/
Johan

Har de inte många distanskurser i Växjö? Tycker mig ha hört om flera sådana...? Kanske är något för mig att söka till hösten, så är man inte bunden av skolan till var man ska bo. :)



SV: Ja, lycka till som sagt! :)



Tänk om man släpper taget för att gå vidare och aldrig hittar tillbaks igen? Man tror att det är det bästa, men så är det egentligen inte och man tappar istället varandra helt. Det vill jag inte. För de få riktigt nära personer jag har i mitt liv, de vill ja behålla där, för de betyder så obeskrivligt mycket för mig. Vågar man satsa och riskera att förlora dem som står en så nära?



Ja, jag håller med. Rejäl överreaktion...



Ja, det är det verkligen! :)



Det är bra att du drar dig iväg till gymmet i alla fall! Själv blev det ingen träning idag p.g.a. inställda tåg från Tranås, där min ledsagare går i skolan, tyvärr.



Åh, låter ju hur skönt som helst! Vill också utomlands sådär, skulle verkligen behövas nu känner jag!

Jocke och jag ska på lyxkryssning nästa sommar igen, men jag skulle vilja ut till något varmt land också. Kollade resor för ett tag sedan och hittade en kanonresa till Maldiverna, men satan vad dyrt! 15-20 000/pers låg den på...



Det känns som att du är starkare än mig för tillfället... Det är bra! Fortsätt tro på det du gör, träna, ha de där små sakerna att se fram emot hela tiden, då går det mycket lättare! :)



Kram

2010-12-16 @ 13:25:57
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
RäddaMamman

Jättebra inlägg om Theory of mind. Vad roligt att det funkar, att han lär sig och kommer ihåg vad man "inte får" säga. Det gör det lättare för honom.

Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: