Camilla Grebe/ Åsa Träff

Datum: 2011-06-23 Klockan: 21:37:00 Kategori: Böcker

Två böcker att läsa. Syskonparet har kommit med två böcker som fångande mig rejält.

Den första Någon sorts Frid.



Någon sorts frid

 

När systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff var små smög de på varandra och tjuvläste varandras dagböcker, nu de bildar en ny, spännande författarduo!

Siri är psykolog och psykoterapeut. Till hennes praktik på Södermalm kommer alla sorters människor. De hänger av sig kappan, tar några klunkar vatten och berättar om sina djupaste rädslor och mörkaste hemligheter. Men Siri bär också på en smärta. Hon är änka sedan hennes man omkom för ett år sedan, och i skärgårdsstugan som skulle blivit deras drömhem känner hon sig alltmer ensam och rädd.

Så hittas en av hennes patienter död i vattnet utanför hennes hem. Polisen finner ett självmordsbrev där flickan tackar Siri för att ha hjälpt henne inse hur meningslöst livet är. Siris värld rasar samman. Är hon verkligen så dålig på sitt jobb? Eller finns det en annan förklaring?

Siri börjar få en otäck, smygande känsla av att någon förföljer henne. Att någon därute i mörkret utanför stugan vill henne illa.

Någon sorts frid är till sista sidan en riktig bladvändare. Skickligt använder Grebe Träff den klassiska deckarens alla möjligheter att driva upp spänningen och listigt plantera ut ledtrådar - eller villospår! - i handlingen. Samtidigt gör de något nytt och eget av genren. I terapisamtalen med bokens karaktärer växer en förtröstansfull insikt fram hos läsaren att vi delar våra mörkaste hemligheter med varandra. Och en obehaglig fråga väcks: Betyder det att jag också kan bli en mördare?

 

Sedan den andra boken Bittrare än döden.

Bittrare än döden
 

 

Kärlekens mörka sida

En regnig höstkväll någonstans i Stockholm blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds.

Samma höst börjar terapeuten Siri och hennes kollega Aina träffa en helt ny typ av klienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna den ena grymma historien efter den andra om våld och förnedring. En mörk bild av kärleken och mäns våld mot kvinnor växer fram.

Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv - ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna tidigare?

Så småningom flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnorna i gruppens, och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en jakt på en besatt mördare.

"Med (...) systrarna Camilla Grebe och Åsa Träffs Bittrare än döden börjar den svenska deckarhösten riktigt, riktigt bra. (...) Bittrare än döden berättar en skrämmande historia om våld mot kvinnor, den är skickligt konstruerad och bjuder på många överraskande vändningar. Jag sträckläser och njuter." Skånska Dagbladet

 

"... ingen tvekan om att framtiden på den svenska deckarscenen ser ljus ut - och de svenska deckarläsarnas kärlek är förhoppningsvis mindre destruktiv än den som drabbar karaktärerna i Bittrare än döden. (...) en lyckad psykologisk thriller. (...) Grebe och Träff har åstadkommit en läsupplevelse som dröjer sig kvar." Smålands-Posten


Kommentera här 7 st

Kommentarer
Georg Hendrix

Vad heter du på FB? :)



Haha, skicka bilden på: [email protected] :-)



Min skostorlek.. när jag köpte fin skorna till bröllopet var skorna storlek 45! men annars ligger jag på ca 42-43, duger det åt frun? :P

2011-06-23 @ 21:58:46
Länk: http://georg.blogg.se/
Barnens Hjältar

Jo jag har med tyckt att det varit mysigt att amma men nu när det är sjätte barnet så är jag rätt trött på det hahaha. Men det blir nog bra :-)

Ha en riktigt fin midsommar!

2011-06-23 @ 22:19:03
Länk: http://barnenshjaltar.blogg.se/
i min lilla lilla värld

Hade nog gillat båda 2

2011-06-23 @ 22:47:18
Länk: http://saratilling.se
Helene

Jag har läst den första boken och börja på den andra igår = ))

TREVLIG MIDSOMMAR till dig och familjen.

Kram Helene.

2011-06-23 @ 23:35:40
Länk: http://helenesdagbok.blogg.se/
Micke

Ha en riktigt bra midsommar och en lika bra helg!

:-)

2011-06-24 @ 00:39:03
Länk: http://loveliferock.blogg.se/
Sandra

Okej låter som en mycket mysig helg för eran del :)

2011-06-24 @ 02:06:55
Länk: http://lilleput.blogg.se/
Fröken C - Mamma till Nellie

Svar: Ja pioner är underbart fina. Och just den här fanns på vår gård :) Kunde inte låta bli att fota den :)

Mysig blogg du har!

:)

2011-06-24 @ 10:40:20
Länk: http://frokencatrin.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: