Gårdagen och August

Datum: 2011-06-25 Klockan: 08:52:16 Kategori: August/barnen/Autism

August kom hem något speedad igår. Vi tänker så sällan på detta numera då han tar sin medicin efter ordning. Igår tog han medicinen sent och man ser vad hemskt viktigt detta faktiskt är. För hans skull.

Han var högljud och kunde inte vara tyst överhuvudtaget. Han hade inte ens ro att äta. Fisken som skulle intagas gick inte äta överhuvudtaget då det fanns ben i den. Ja visst de var bortrensade men icke. Vi hade en stökig midsommarlunch med svärföräldrarna men avnjöt en ungsbakad fisk.

Känner igen det där från min egen barndom. Hur jag helt enkelt inte klarade av att vara tyst. Att jag helt enkelt inte kunde varva ner alls. Ler åt minnet nu men det var jobbigt många gånger. Enormt jobbigt.


Bild: August hos frissan.

Vi for ner till byn. Svängde förbi M. Ses... å prata lite. Sedan vidare för att hämta syrran. August ut i all brådska för att hämta henne och hunden. Fortfarande upp i varv. Dels beroende på en bukett pioner som plockats hos M. Den innehöll både en liten spindel en skalbagge och myra. Behövdes inte mer för KAOS. Så hem till syrran för hennes födelsedag. Folk. Många. Hela vägen försökte han få grepp om alla släktband. Vilka är igentligen hans kusiner. Vilka är mina systrar och vilka är alla nya bäbisar? Är de kusiner? Till detta måste vi även ta släkten på pappas sida att reda ut.

Jag har fem systrar, elva syskonbarn. De har i sin tur sex barn tillsammans. Samt några barn på köpet. Något barn på väg. Ja ni ser. Ingen lätt sak för någon med Autism att få ihop. August är dessutom yngst av mina syskonbarn och är i samma ålder som många av syskonbarnens barn. Hrm... ja. Min äldsta systerson är två år yngre än jag. Vi träffar heller inte alla mina syskonbarn så väldigt ofta så vissa har han lättare att få grepp om. Andra inte alls. Vilka är dom? Hur ser de ut?

Nåjväl. Det fungerade bra hela kvällen. August lekte med Alexander två år och hjälpte till med nyfödda Charlie. Var med vid blöjbyten och höll och matade honom med flaskan. En stolt kille. NÖJD. Lugnare. Kunde äta.



Bild: August på vattenland på Rhodos.

Sent om sider åkte vi hem. När vi svängde ut på en raksträcka så såg jag hur en stor älg klev ut i vägbanan och traskade över. August tittade intresserat. VÄLDIGT intresserat. OJ. Va stor. Är det en häst? Stannde och såg den inne i skogsbrynet. Stora horn. Ståtlig. TUSEN frågor. Allt om älgar och om den skulle skjutas. När man fick skjuta. Varför den tiden? Vilka som jagar. Om hur fina älgar var och hur många horn han ville ha. OM man skulle sluta äta älgkött för att de va så fina och snälla de där älgarna. Hur mycket de väger och vilka han skulle prata mer med om detta.



Frågorna haglar. När vi kommer hem är han lite uppvarvad och aningen uppskrämd av sysnen av det stora djuret. Skymningen har lagt sig och vi kommer hem till ett tomt och tyst hem. Men OJ de lyser där inne. Vem är hemma? Ingen. Har vi spöken? Vem har tänt? Å vem spelar musik? Lampan i hallen lyser som i mina ögon välkomnande. I August ögon är de totalt fel. Smyger in i hallen. Vågar knappt vända sig om för att stänga dörren. Vågar inte in i huset som är mörkt.

-Hallå??? Är någon hemma?

Naturligtvis inget svar. Följer med mig in på toa. Spejjar omkring. Hör massa ljud. Rycker till vid minsta rörelse. Ropar på katten. Hör mera ljud.

Vågar inte gå en meter från mig. Livrädd. Mörkrädd. Har på något vis skrämt upp sig så till den grad att han får bli med mig in i vår säng. Inget han brukar klara av överhuvudtaget. Har Alltid behövt ligga i sin egen säng. Varit trygg där.

Vågar inte ens gå in i vårt sovrum. Något eller någon ligger under sängen. Daniel förvarar sitt stativ till kameran där. Vet inte ens OM det går att ligga i vår säng. Det luktar ju faktiskt Daniel om sängen. Sniffar i kudden. Lägger ut sin egen filt på lakanet och lägger en hög av sina gosedjur runt sig. Greppar svansen på en tiger. Ligger och tittar på mig.


Bild: Jag med august i knäet. Inget han gillar som ni ser. Närhet på HANS vilkor. ALLTID.

Frågorna fortsätter. Om det finns spöken och vem som äger alla dessa ljud.

Jag ligger och läser. Lampan ger trygghet. Mamma nära och efter någon timme så somnar prinsen.

Sms till Daniel om hur svårt kvällen och natten blev. Att jag inte kunde göra på något annat vis. Skriver att han får ta en annan säng i huset när han kommer hem. Så självklart för oss. Anpassa sig. Göra det bästa av det som är.

Så lite. En älg. en hallbelysning som lyser när huset är tomt. En lampa som för mig inger trygghet. Ett välkomnande. Men för August blir så fel.


Kommentera här 13 st

Kommentarer
Mib

Vilka härliga Rhodosbilder! Å man vill ju åka utomlands när man ser det där! Och så fina pojkar när de blev klippta. Läser inlägget om kanalerna på TV hos mormor.... känner igen. Tänk såna saker som andra föräldrar inte alls förstår att det finns problem kring.

Vad kul att allt fungerade så bra med er utlandsresa! En härlig känsla att leva på ett tag nu. Vi har ju rest mycket när barnen var små även om det mestadels var i Sverige, men även Kreta, england-skottland, Finland, Danmark, Norge. Visst har det ibland varit jättejobbigt, men det är ändå fina minnen att plocka fram kring det där. Och sånt som var jobbigt kan också bli sånt att minnas och le lite kring när barna blir äldre. Igår pratade vi om Tjabolinas alla rymningar.... inte så kul just då, men nu i efterhand ser man ändå det härliga i alla äventyr...

Kram och ha en fin fortsättning på midsommarhelgen.

2011-06-25 @ 11:35:20
Länk: http://mibfilosoferar.blogspot.com
Johanna

låter som en bra dag, även om den blev lite jobbig mellan varven! :)

2011-06-25 @ 11:45:52
Länk: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Johanna

Hoppas resan till mora går bra! :)

2011-06-25 @ 13:11:53
Länk: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Mib

Ville bara tala om att jag har skrivit svar på din fråga i kommentarerna på min blogg.

Kram!

2011-06-25 @ 14:02:12
Länk: http://mibfilosoferar.blogspot.com
Johanna

låter bra, have fun :)

2011-06-25 @ 14:08:47
Länk: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Barnens Hjältar

Jättefina bilder på August. Hoppas ni hade en fin midsommarrafton trots allt.

Ha en lika fin midsommardag!

2011-06-25 @ 14:22:55
Länk: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Sandra

Men det låter som ni hade det bra ändå :) Och vilka härliga bilder.

2011-06-25 @ 16:44:34
Länk: http://lilleput.blogg.se/
Pippi

Underbara foton!

2011-06-25 @ 17:58:59
Länk: http://pippibears.se
Pernilla

Hade ni en bra Midsommar? Kram

2011-06-25 @ 18:25:17
Länk: http://mammatilltvillingar.blogg.se/
i min lilla lilla värld

Du har det verkligen inte lätt...

2011-06-25 @ 18:38:09
Länk: http://saratilling.se
Susanne

Verkar som helgen varit bra . Hoppas nu att resten av helgen blir bra . Kram

2011-06-26 @ 06:56:35
Länk: http://vejers.blogg.se/
marie

Vilka fina bilder på din vackra son. Så livfulla, så mycket kärlek!

Kram

2011-06-26 @ 19:10:16
Länk: http://mariekjerulf.blogg.se/
Johan

Ja, fortsatt intressant. Där ser man vad lite som behövs och hur totalt olika saker och ting kan te sig, att det kan behövas så lite och att vi verkligen är individer och ser allting genom våra egna glasögon...



SV: Okej. Jamen kanske får åka dit ändå :)



Det är skitbra! Fortsätt med det!

Vi har särskilda platser vid bordet och i bilen, vet egentligen inte varför det har blivit så. Det bara är så...

Återigen, det är skitbra! Fortsätt skriv om det! Det är intressant och tänkvärt!



Det låter fint! :)



Ja, den ska jag definitivt läsa! :)



Jamen absolut, alla är vi olika och alla behöver olika lång tid på sig för att bearbeta, läka och gå vidare. Det går inte säga att si eller så är det, alla är individer och känner sig själv bäst, vet oftast hur man själv fungerar. Vissa är kanske mer medvetna om sig själva och hur man fungerar än andra, men i slutändan är det ändå bara man själv som kan avgöra när man är redo att gå vidare efter en tragedi av ett eller annat slag.



Haha, "tanten på bloggen", det är du det ;)

Nejdå, det är du inte. Att du finns där och inte sviker vet man aldrig. A sa också det. Men saker och ting förändras. Det gäller dock att man inte låser sig vid det, blir fientligt inställd till alla, att man trots det vågar lita och tro på folk. Det gör jag. Jag litar och tror på dig, Tess.



Hoppas du hade en fin födelsedag! :)



Förkylningen är bättre nu, så imorgon blir det träning igen och på onsdag bär det av neråt i landet :)

2011-06-27 @ 22:42:50
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: