Namn

Datum: 2010-05-14 Klockan: 13:18:10 Kategori: Allmänt

Hur väljer vi våra namn?

En intressant fråga.

Hörde på radion om att fler och fler faktiskt byter sitt namn.

Namnbyten är ju i de flesta fall vid giftemål och handlar om efternamn.

Många gör sig ett nytt efternamn också. Allt för att kanske vara lite orginella och ha något eget eller ta fram något som visar vilka dom är.

Men många byter även förnamn och det tyckte man var konstigt.

För mig är det inte så konstigt att Dregen idag heter just Dregen och inte Andreas. Andreas har nog inte han blivit kallad på länge kanske bara av mamma. För alla andra har han varit Dregen och nu är det hans tilltalsnamn. Helt naturligt.

Inte lika naturligt om jag helt plötsligt byter namn till Anna eller Ingrid eller varför inte Ida som jag ville heta som barn.

Från att ha varit Therese i snart 36 år skulle jag vara Lisa... INGEN skulle kunna klara en sån grej helt enkelt inte ens jag. Jag tror inte jag skulle lyssna på mitt namn.

Jag har aldrig heller haft ett smeknamn. ALDRIG. Syrran kallade mig något ibland... jag har aldrig gillat TESSAN... aldrig. Å så använde jag något under min tid när jag hade många brevkompisar och så på nätet blev jag TESS.... å TESS har växt... jag börjar bli van att just jag är TESS.... Jag fattade inte vem människor pratade om ibland.... men nu börjar jag bli ett med TESS....

Men jag gillar inte att vem som helst kallar mig detta... jag gillar inte när folk som jag inte trivs eller gillar kallar mig TESS,,, TESS är jag med dom jag står lite nära och de vänner jag fått nyss... för dom är just jag TESS....

Men att byta till Tess... nej de skulle jag inte.

Till å med mina efternamn genom åren har varit svåra att få in och ett som sitter är det namn jag hade med barnens pappa. det trivdes jag med och hade en längre tid så jag fick det att sitta. Att återigen vid skillsmässan börja heta mitt flicknamn va konstigt.... och idag har jag ju nytt namn igen... Snart två år och det börjar kännas bekvämt och bra även om det inte är ett exotiskt ovanligt namn.

Men att ha gått från sveriges vanligaste namn till plats två känns det ändå helt okej för om några år kommer son-namnen vara färre... man vill sticka ut idag så att heta Andersson då är inte så skoj men snart är vi färre och blir lite mer annorlunda även vi.

Hur valde ni namnen på era barn? Vad fanns det för bakgrund till detta?




Kommentera här 5 st

Kommentarer
Nina

Det fanns en flicka på min mammas dagis (där hon jobbade när jag var liten) som hette Sandra och ända sedan dess har jag sagt att om jag får en dotter ska hon heta Sandra. Tur Göran höll med ;)



Själv har jag bytt namn och det beror på att jag alltid kallats för Nina så det var enklare att heta så, liksom.



Dessutom hade jag mitt andranamn före mitt tilltalsnamn (innan jag bytte) så när jag var hos t.ex. tandläkaren så ropade dom upp mig med mitt andranamn, vilket var jättekonstigt för mig och jag liksom brukade missa att jag blivit uppropad :)



Kram Nina!

2010-05-14 @ 13:54:03
Länk: http://nina-livetistort.blogspot.com
♥ A N N I E ♥

Jag skulle vilja byta namn :o

2010-05-14 @ 15:27:34
Länk: http://annieamazing.blogg.se/
Becca & baby

Isac Amadeus Allan Vincent, alla namn är valda pga att vi tyckt de var fina utom Alla som är efter Mickes farfar :) Jag själv har bytt namn från Fredrika till Rebecca, för lite mer än ett år sedan bytte jag "på pappret" och nu äntligen har den sista (min mor) lärt sig. Har hatat att heta Fredrika så länge jag kan minnas, tyckte det var fult och ingen annan hette det :P Vill ju såklart inte heta som alla andra, men att vara helt ensam om ett namn vill jag inte, tycker det mest pekar på att ingen annan gillar det ;)

2010-05-14 @ 21:01:16
Länk: http://grrsexymama.blogg.se/
Mezza

hej

kan avslöja att jag hette Therése mina första 25 år... men sen bytte jag och har endast det som andranamn nu.

Hade velat ha ett annat namn i många år, så i början av januari -06 bytte jag:)

nu känns det bara mest fel när nån kallar mig Therése. Typ bara farmor som gör det nu, men ändå.



Kram

2010-05-14 @ 22:34:52
Länk: http://mezzasblogg.blogspot.com
Johan

För mig är du Tess. Man ser på Fejjan, "Therese Andersson", det känns lite konstigt faktiskt. För mig är du Tess, men det är fint. Både Tess och Therese Andersson passar.

Du har nog rätt där, son-namnen kommer minska rejält och jag vet exakt vad jag skulle vilja heta just nu i efternamn, A har ett jättefint efternamn tycker jag :)

Hur de kom på just Johan vet jag faktiskt inte. Det stod mellan Johan och Erik har mamma sagt, så jag är glad att det blev Johan :)

2010-05-17 @ 22:40:34
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: