Djupa spår

Datum: 2010-09-06 Klockan: 11:45:12 Kategori: August/barnen/Autism

Minnen.

Hur väl sätter sig minnen? Sådant du upplevt? Och hur tidiga minnen kan vi minnas? Hur många är verkligen minnen vi minns själva eller har vi mints dessa för att någon berättat om dom många gånger?

August som har Autism minns inte riktigt som vi heller har jag märkt. Detta kan jag inte alls förklara men ibland när något har hänt så verkar han totalt oberörd för att flera månader senare ta upp detta och minnas det i detalj.

Nu har gamla minnen börjat komma upp. Saker som jag tror har satt lite spår och som påverkar honom ganska rejält i dag. Jag vet inte riktigt hur det kan vara så men så är det i alla fall.

August har både doft minnen och andra vanliga minnen medan han inte alls minns saker som nyss hänt eller hur bokstaven K ser ut.

Igår satt jag med schema bilder och gjorde även litet schema till toaletten för att minnas de små detaljerna. Toalettbesök, torka sig, ta tvålen tvätta sig och TORKA händerna på handduken.



Ett bildschema för August ger honom chansen att minnas vad som kommer sedan. Han frågar ofta:

-Och sen mamma vad kommer SEN.



Bilderna är enkla och jag har fått prgrammet BOARDMAKER som hjälpmedel. Sedan laminerar jag dessa bilder så de håller ett tag.

Vi använder små scheman som han har för övergångarna i skolan och fritids och vidare så har vi ju vår Sigvarttavla i köket där vi planerar dagen i stora drag. Det är som en whiteboardtavla men med ett system så man ser tiden. Små dioder lyser rött för varje kvart å släcks ner efter klockan. detta gör det lättare att förstå tiden. NÄR saker ska ske. August har mycket lättare att komma isäng på kvällen när tavlan larmar och han ser på bilder vad som förväntas av honom.



Detta är också ett hjälpmedel som ajg är oerhört tacksam för att vi fått.

 


Kommentera här 19 st

Kommentarer
Lisa

Fin blogg :)

2010-09-06 @ 14:46:30
Länk: http://lisawigortssson.blogg.se/
Malan

Jätte bra blogg!!

Ta hand om dig!

Kram Malan

2010-09-06 @ 15:03:37
Länk: http://florhage.blogg.se/
Georg Hendrix

"ibland när något har hänt så verkar han totalt oberörd för att flera månader senare ta upp detta och minnas det i detalj."



Jag tycker, definitivt, du ska skriva notera och skriva ner dessa saker han minns. Ett fel många gör, tror jag, är arbeta på de saker de är dåliga på istället för att utforska sina fördelar.



Exempel: En person är kung på "Bild" och "Hemkunskap" i skolan MEN är värdelös på matte och kemi (som ofta anses som viktigare ämnen) och de kanske lägger ner all energi på att skaffa "mediokra" betyg och kunskap på matte och kemi istället för att utnyttja sina bild och hemskunskap kunskaper till max.



Om jag skulle vara Jamie Oliver (kung på hemkunskap?) skulle jag inte kunna bry mig mindre om att kunna lösa Matte D problem eller ej. Samma gäller Bild. Skulle jag kunna bli Sveriges mest respekterade fotograf skulle jag knappast bry mig om vad medlet i Fanta heter som ger dess färg :P

2010-09-06 @ 18:12:15
Länk: http://georg.blogg.se/
sofie

fin blogg.

kolla in min och min kompis blogg? :)

www.fixling.blogg.se

lägg in en kommentar vettja!!!

kram.

2010-09-06 @ 18:31:18
Länk: http://fixling.blogg.se/
Anonym

Ser att ni har samma hjälpmedel som oss :-)



Barnen heter Mårten, Moa, Maximillian, Mathilda och Matheus. Makens dotter heter Emilia och sonen Noah.

soffie

tycker August att det funkar bra med de lapparna?

kram

2010-09-06 @ 19:46:42
Länk: http://soffie69.blogg.se/
Maria

Helt otroligt vilka bra och smarta hjälpmedel det finns!

Det är alltid lika intressant att läsa din blogg när du berättar om autism, du beskriver saker och ting väldigt tydligt!

Btw, såg dina glasögon i föregående inlägg, himla snygga bågar! Var har du hittat dem? Vad är det för märke?



Ha det fint idag

kram Maria

2010-09-07 @ 18:21:40
Länk: http://tidsfrdriv-m.blogspot.com/
Ellis

Det är helt suveränt med bilder som hjälp, tavlan verkar vara perfekt också! =)

Hoppas du har en bra dag!

Kramar

2010-09-07 @ 19:06:48
Länk: http://www.metrobloggen.se/paltbarn
Eva

Tänk så bra verktyg och hjälpmedel det finns idag! :-) Kram till både dig och August.

2010-09-07 @ 22:50:26
Länk: http://detspokar.blogg.se/
soffie

va bra att det funkar för han,

kram

2010-09-07 @ 23:11:56
Länk: http://soffie69.blogg.se/
Johan

Det där med minnen är intressant. Många av mina tidiga minnen, som när jag fick min tredjuling och blev superbesviken för att den inte var inslagen, minns jag mest för att jag har sett det X antal gånger på film. Andra minnen, som när jag fick min cykel efter trehjulingen, minns jag exakt. Det var en påsk och syrran och jag följde paketsnören som mamma och pappa hade satt upp i hela huset. När vi kom till slutet av dem stod min cykel och min trehjuling, som hon fick ärva, i duschen bredvid varandra. Då kan jag kanske ha varit 4...



SV: Haha, men då är den ju i alla fall ganska ny :) Har den fungerat bra och så? :)



Jag känner igen väldigt mycket, och jag försöker stötta och finnas där så mycket det någonsin går. Man kan inte tvinga någon, personen i fråga måste inse det själv. Man får kämpa på och försöka göra så gott man kan, finnas där och stötta så mycket det bara går. För mår man sådär, då behöver man all hjälp och allt stöd från nära och kära man kan få. Man behöver folk som verkligen bryr sig om en, folk man alltid kan lita på, folk som alltid finns där. Det är det jag försöker göra, men sedan att ta tag i allting, det är inte det lättaste...



Hoppas du har haft en bra dag! :)

2010-09-08 @ 00:04:30
Länk: http://schumacher4ever.blogg.se/
Pysselfröken

Hej! Hoppas att du mår bättre. Smart schema med lamporna. Synd att jag inte visste att du var i Filipstad...nästa gång får du säga till så stansar jag och stämplar upp till dig. Kram på dig

2010-09-08 @ 17:40:11
Länk: http://pysselfrkensblogg.blogspot.com/
cicci

det verkar ju vara ett jätte bra sätt att komma ihåg på. Skulle nog oxå behöva sådana lappar/tavla ibl.

Sj annvänder jag mig av postilappar....



Cicci



2010-09-08 @ 22:34:57
Länk: http://cicci79.blogg.se/
stefan

Shit va grejer det finns för att underlätta vardagen för oss människor.

2010-09-08 @ 23:04:57
Länk: http://stefanlarsson.blogg.se/
Ingmarie

Inte ska du behöva vara tacksam för detta som är en SJÄLVKLARHET tycker jag o många med mig.....men vi har inte en susning om hur mycket du lägger ner så detta som skulle vara så självklrt!

Hoppas du fattar vad jag menar....



Jag finns här o du finns där men jag vill att du ska veta att jag ofta tänker på er alla



Kramen från oss alla i Västanbäck

2010-09-08 @ 23:34:31
Länk: http://frujacobsen.blogg.se/
Elina

det är gott det :) allt bra? super söt blogg!

2010-09-09 @ 08:44:45
Länk: http://jonssonbarn.blogg.se/
Elina

okej, hoppas det blir bättre!

2010-09-09 @ 09:00:04
Länk: http://jonssonbarn.blogg.se/
Emma

Måste säga att jag verkligen gillar din sida. Tyvärr verkar jag inte kunna prenumerera på din sida via BlogLovin' och jag undrar varför det går snett. Är det någon annan som också har problem med det här?

2012-03-19 @ 00:49:33
Länk: http://hemförsäkringidag.se
Ulrika

hej.
jag har en son på 2 1/2 år som dom tror har autism. sitter här hemma och vill påbörja att arbeta med bilder på de sätt du gör. min fråga är vart hittar du alla dessa bra bilder?
alla tips och råd är välkomna. tack på förhand. mvh ulrika

Svar: Hej. Har inte varit inne på bloggen på läääänge. Ser att du efterlyser bilderna. Programmet heter boardmaker och det har jag fått via habiliteringen. Går ni där eller på bup så be dom om hjälp så ni får ett program. Det finns även ett program som heter pictogram med enbart svartvita bilder. Hoppas dock ni redan fått den hjälp ni behöver eftersom jag inte har bloggat på så många år.
tess701

Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: