Struktur

Datum: 2012-04-30 Klockan: 12:46:58 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Jag inser att det inte bara är barnen som behöver struktur.
Jag behöver detta. Jag behöver en ballans. Jag behöver strategier. Jag behöver verkligen lära mig nya metoder i mötet med mina barn i vissa situtationer.
Att ha tonåringar kan göra att man både får gråa hår eller ett och annat utbrott. Dessa situationer tar så förbannat på krafterna både för en annan och barnen och det ger inte ett skit.
Så nu ni håller jag på att lära mig.
SVÅRT.
Man ska aldrig gå ner på dagisnivå eller gå igång. LUGN.
Det där vet jag väl. På mitt jobb när jag hamnar i situationer där jag skulle kunna expodera eller hamna i sandlådan kan jag oftast ta på mig yrkesrollen. Jag kan lugnt bekräfta och möta. Där är jag skitbra på detta efter år med situationer som gjort att jag provat massa vägar och lärt mig på vägen. Jag har även sett hur andra gör. Ibland har jag sett ett nytt bra sätt, eller ett sätt som jag känner att fy för fasen sådär gör ju jag med och det är inte okej. Eller så som den här personer bemöter leder till mera problem så så ska man inte göra.
Det är aldrig enkelt, det är svårt. Det krävs träning. Erfarenheter.
Man ska hitta knappen STOPP och backa.
På jobbet har jag hittat den. I situationer med människor i övrigt är det inte säkert att jag hittar den lika fort eller lika bra. För vi har ju olika roller.
Jobb där är jag väldigt trygg och säker i mig själv. Då talar vi enbart om mitt yrkesutförande. Detta är inte inräknat mig som arbetskamrat. Där har jag två olika roller.
Sedan är jag tex alltid lillasyster. Det sätter mig ofta i en ställning jag inte vill ha och som jag har svårt att parera. Jag har roller mot vänner som är totalt olika utifrån vår resa ihop eller nästan som vilken ställning man får.
Livet är så och nu är det detta att vara tonårsmamma. Det är inte så lätt jämt. Tonårsmamma med barn med särskilda behov ska vi kanske tillägga. Jag är medveten om detta och jag är inte en sådan mamma som ljuger och säger att nej men det är aldrig några problem med mina barn. Nej se mina barn de är så duktiga och kan allt och gör aldrig fel. Nej säger man så är jag ganska övertygad om att man har stora problem om inte annat med sig själv.
Men jag har tre goa barn som jag inte vill byta bort självklart inte. MEN det är tufft ibland.
Samtidigt brottas jag då med mig. Att hitta någon form av struktur som gör att jag fyller på med energi och inte bara blir av med den. Att jag kan begränsa. Att jag styr upp så saker blir gjorda. Nu sitter jag och har skjutit på saker i flera dagar. Anledningen till att jag nu inte ens tar mig före handlar om att jag inte satt igång med planen som ska hålla. Jag har dessutom en sak som jag redan från start på morgonen känner är så jobbigt att det drar med sig hela dagen.
Matlagningen. Det tar så mycket energi från mig och jag har så svårt. Men jag har Oskar hemma och han ska få igång mig. Men nu har ju han givetvis fastnat i sitt. Så vi får se. Men jag ska ta tag i ett par saker innan jag faktiskt innan klockan har blivit för mycket även tagit chansen till lite vila.
August är dessutom så uppvarvad så jag känner att jag nästan får ett sammanbrott enbart av detta. Jag förstår varför. Men som sagt det tar för mycket energi från mig.
Det jag vill göra blir inte gjort eftersom jag inte ens tar mig dit jag ska för att kunna. Besvikelsen blir så stor då. Men jag hoppas det snart ska gå bättre.

Kommentera här 1 st

Att önska

Datum: 2012-04-28 Klockan: 23:20:32 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Som många andra dagar önskar jag att få göra något. Något annat än bara vara hemma.

Önskar att någon vill hitta på något.

Önskan över att jag inte är motorn. Den som frågar efter. Den som vill. Hör av mig.

Jag önskar att någon vill göra något med mig. För att den vill detta.

Plötsligt händer de.

Nej jag skrapade inte triss.

Efter sms en miljon sju hundra förtiofemtioelfte ggr till Ulrika ang div hundfrågor, läs pälsvårdsprodukter så frågar hon om ja vill med på MH.

Jo jisses ja ha ja. Nu? Strax? Ja men tjoho. Ja men de ska väl gå bra.

Så bar de iväg. Nytt. Aldrig varit på. Två dvärj från kull som skulle göra detta som min uppfödare fött upp.

Det var både trevligt och intressant. Man lär sig. Får insikter och massa nya frågor och större intresse.

Alexandra var också med. Pappan ska nog få bygga upp banor nu samt leka spöke i skogen. Ler.

Aningen frusna och väl hemma kommer en negativ tanke. Mitt i den positiva. Tänk att det aldrig är någon man ändå förväntar sig som hör av sig. Som på något vis man tänker om saknar de aldrig mig? Vill de inte umgås?

Jag är så glad att få bli med. Så det är det jag lägger fokus på. Även om den negativa tanken kom bestämde jag att den är en sk energislukare som är röd. Så då får man säga ja det är tråkigt ledsamt men jag vill bara ha grön energi så tanken får komma men sedan POFF bort.

Glädjas över det som är. Vara glad för denna dag. Även över en annan insikt. Samt sms från två vänner som också alltid finns. Sedan ett samtal och sms med en person som är viktig. Som jag är tacksam finns. En lärdom på kvällen. Sedan tacksamheten till Daniel som finns där. Älskar dig.


Kommentera här 1 st

Ordning

Datum: 2012-04-28 Klockan: 08:00:05 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Man måste ha ordning på sakerna sa August. Så nu har han sorterat upp sina bokstäver i en låda. Lättare då.

Så sorterat och klart med hans bokstäver som vi använder när vi lägger ord.

Har även laddat ner lite appar på min telefon med spel med både siffror och bokstäver. Ordet buss la han direkt på ett spel.

Positiv förstärkning. Ta med det i tanken. Omvandla detta till ord. Ta aldrig fasta på det barnet inte kan utan förstärk och ta fasta på det de kan.

Va du kan! Du kan många bokstäver.

Aldrig säga du kan några bokstäver men inte alla.

Ser vad just positiv förstärkning gjort både för August och Albin. Att man inte tappar lusten. Att inte tappa tron. Att alltid känna att det man gör duger och de små steg sim går fram lyfts upp. Även om man inte klarar provet säg men se du fick fler poäng än sist. Du klarade mera. Du har lärt mer.

Från att hata matte har tex Albin nu en annan inställning. Från att ha gett upp har han gått framåt. Givetvis har vi letat nya vägar och sätt. Men de viktiga är att stärka deras förmåga så som den är. Det ger resultat.

Igår gick mail till flera av barnens berörda i skolan. Jag tjatar gnäller ställer krav och ger kritik. Men jag är inte sämre än att jag ger tillbaka tacksamhet och beröm. Även skolan och lärare behöver få tillbaka det som blivit bättre eller är bra. Det är viktigt för att orka kämpa vidare. Så vi föräldrar får inte glömma detta heller.


Kommentera här 2 st

Positiva saker

Datum: 2012-04-26 Klockan: 19:57:16 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Tre dagar.

Självklart är inget löst. Bättre? Situationen är inte annorlunda. Den är bestående. Den är densamma hela tiden. I viss mån lite lättare ibland men aldrig som om det flyter på. Aldrig.

Men det har bara några förstått. Bra? Nej det är bara bra om jag ljuger. Ler och ta i från tårna.

Jag är pigg.
Jag klarar allt.
Inget är tungt eller på något vid svårt.

Men positiva saker finns det självklart. Mötet jag glömt men påmindes om var lättnad. Saker jag lagt enormt med tid på har gett resultat. Jag har även efterfrågat något jag väntat med som jag tror ger en del. Jag fortsätter bromsa.

Jag får nya insikter.

Avundas givetvis de som får ihop de. De som har allt. De jobbar och har barn som inte behöver massa stöd och hjälp, där det bara rullar på. De som även hinner sköta hus å hem å trädgård. Som kan resa på semester å utflykter och alltid hinner med allt barnen ska och vill. De som hinner göra det de själva vill. De som har vänner och familj de umgås och träffar och har stöd av. De som kan roa sig och andra och mår bra och lyckas och kan det mesta.

Jag missunnar inte. Men skulle önska att jag hade lite lite mer av de där.

Energi. Orken.

Att jag vore outtröttlig. Men jag ber ju om hjälp. Duktiga jag. Tar ansvar för mitt mående och ansvar för mina barn. Lastar ingen annan. Det är också jag enbart jag som får göra något åt att jag inte fixar livet.

Det är ju mitt egna ansvar. Så även om jag inte tar mig dit hjälpen finns eller kan ringa och be om den så är det ingen annan som gör de heller. Kan jag inte säga vad jag behöver för hjälp får jag heller inte de. Men tänk om jag inte vet? Å råkar jag veta kan man få veta att jag kan inte bara kräva de eller så hör ingen. Eller bryr sig. Eller så gör man något en två gånger men inte mer.

Så ensam är stark. Jo visst. Man behöver inte bli besviken i alla fall.

Jag mister så mycket. Jag får otroligt mycket. Bl.a. I kunskap. Erfarenhet. Men saker jag mister är inte alltid kul. Allt är alltid mitt ansvar. Fel. För man måste ju bjuda till ställa upp och alltid finnas. Men när man inte kan längre är de få som bryr sig.

Du är värdefull.

Vi finns här.

Att stänga av är lättare. Inse att såhär är det. Man blir mindre besviken.

Så jag kämpar. Lär mig vara tyst. Stänga av. Inse.

Andra har ju semesterplaner och trevliga saker framför sig. Roliga aktiviteter. Klart man väljer de. Givetvis. Prioritering. Ägna tid till det som ger och inte tar energi. Som jag men på motsatt vis.


Kommentera här 0 st

Dagen som föds

Datum: 2012-04-25 Klockan: 09:29:00 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Solen skiner. Kylan biter lite i min kind men jag känner att jag faktiskt lever.

Efter kraschen där inga bromsar fanns att ta till och där varningslampan lös så rött lever jag trots allt.

Skadan är skedd. Omplåstrad och ofullständig. Men levande.

Verktygen och handling måste jag fundera kring. Jag har tänkt mycket.

Några saker har jag beslutat. Jag tänker ha bandaget och plåstren men sedan får jag häva körförbudet och ta bättre hand om saker som behöver smörjas och kollas. Att jag tar hand om innan olyckan är framme igen.

Dagen är ljus. Kroppen gör ont. Trött. Jag ska vila nu. Det är ett krav. Jag hör.


Kommentera här 1 st

Handbroms

Datum: 2012-04-24 Klockan: 23:20:23 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Handbromsen har kärvat.

Jag har försökt dra åt den. Men ändå fortsatt kana.

Bromsen har även den slirat. Inte tagit. Jag har hört att det behövde åtgärdas men jag tänkte att det funkar. Kan jag bromsa lite så är de okej. Någon nödbroms behövs inte.

Bromsen har dock blitt allt sämre. Men jag har helt enkelt haft många ursäkter för att inte se faktum. Att inse att även jag kan krocka.

Så kommer smällen. Smällen jag vet kommer komma. Ja för självklart vet jag. Jag är inte mer skonad från olyckor än andra. Det händer inte mig. Sån är jag ju inte eftersom det har hänt förut.

Jag har haft dåliga bromsar innan. Handbromsen tog inte då heller. Reaktionen kommer först vid smällen. Visst ja. De va de där med varningssignalerna. De som jag inte ville se. De jag sopade under mattan.

Jag behöver bli påmind. Att se faran. Lyssna och se när varningslampan lyser.

Men jag säger att det går. Det går lite till och jag kan nog fixa dom själv. Så svårt är de ju knappast. Jag kan läsa innantill och verktygen de har jag. Jag har faktiskt kunskap. Men jag väntar lite till. Det finns ju viktigare saker. Andra måsten.

Eftersom jag ändå börjar ledsna på de trötta gnisslet från bromsens plats och känner hur handbromsen glappar så bestämmer jag mig. Efter uppmaningar tar jag hjälp. Det är ju inte alls akut men ja vet jag hinner ju inte.

Men just så när jag erkänner att de nu inte går att bromsa alls och inte för att de är så farligt eftersom jag kan fixa de själv så tänkte ja ändå rådfråga. Eller rent av kolla vad du som proffs anser? Ska ja köra på? Är de någon fara? De tar nog lite ändå. Lite.

Experten säger att hon nu är de slutkört. Detta måste åtgärdas. Men eftersom jag kört såhär måste man se över vad mycket det måste göras. Så därför måste man ge körförbud.

Nu ångrar jag att jag bad om den där hjälpen. Så dåliga är de ju inte de där bromsarna. Samvetet att inte fixa de där själv. Varför gjorde ja inte de?

Men nu är det körförbud och bara att vänta. Tills bromsarna tar när de ska igen. Nu har andra tagit över. Kanske var de ändå det bästa. Innan smällen blev större än den nu blev.


Kommentera här 0 st

Ny dag positiv förväntan

Datum: 2012-04-24 Klockan: 08:54:53 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Varje dag är faktiskt just en ny dag.

Att tänka att den nya dagen är just ny och att man tror sig veta att den kommer att vara en ny chans att starta om.

Jag måste stänga ute det som varit. Den natt som var. Dagen innan och dagarna som gått. Inte tänka att hur kommer det bli idag? Kommer jag må bra? Klarar jag dagen?

Med det positiva tänkandet utgår jag från att det kommer gå bra. Vara bättre. Kommer fungera.

Om jag inte gjorde de skulle jag aldrig orka upp. Aldrig göra det jag ändå gör.

Att starta dagen med att det går inte och känna efter hur kroppen känns så vore det förödande.

Jag duger.
Jag kan.
Jag är pigg och full av energi och positiva tankar.
Jag lyckas.

Mia Törnblom säger just det i sina böcker om självkänsla. Ljug om du måste. Men tänk positiva saker om dig själv. Skriv ner dom.

En människa som tänker positivt om sig själv når dit. Att känna sig nöjd. Jag vill vara just nöjd. Nöjd med det som är. Med det som faktiskt är jag. Jag vill inte vara någon jag inte är eller kan vara. För då är ju jag någon jag inte känner.

Att jag inte passar andra det är ju inte mitt problem. Anpassa sig och ta hänsyn måste man. Förändra måste man också. Stanna upp och tänka till. Ta lärdom. Lyssna in andra. Självklart inte köra över andra för att alltid få som man själv vill. Givetvis måste man ändra sig och lära om. Det är ju en del av livet. Att utvecklas och växa som människa.

Det är inte det jag menar. För jag menar jag. Vem jag är. Att jag inte kan ändra allt. Inte för att passa alla. För alla ÄR olika och det måste vi få vara. Om jag skulle vara som alla andra skulle jag finnas i många former.

Men har jag en åsikt måste jag stå upp för den. Men även om jag har den måste jag ändå ge vika ibland. Självklart. Men åsikten får jag behålla. Om jag fortfarande står för just den eller kunna säga att jag hade fel. Jag har tänkt om och lärt något nytt.

Förändras gör vi. Erfarenheten vi får ger något. Alltid. Ibland hade vi gärna varit den där erfarenheten fattigare. Där och då. Att det som inte tar död på oss härdar oss vet jag väl inte men nog får vi en lärdom. Om den alltid är positiv vet jag inte men tror att det faktiskt beror på hur vi väljer att se på erfarenheten.

Det är en ny dag. Tankar som är negativa och tunga kommer. Självklart. Jag är ingen maskin. Men när de kommer så försöker jag ta tag i tanken vända den till en positiv tanke och släppa iväg den. Det är inte lätt. Jag måste träna. Jag tränar och övar på mycket. Påminner mig eller blir påmind.

Det är okej med det jag orkar. Okej att vara trött. Accepterar att just nu är livet inställt på några få saker. Det är bra ändå. Jag duger. Jag kan och är lycklig för att jag ändå har drivkraften att vilja leva.


Kommentera här 1 st

Appar

Datum: 2012-04-24 Klockan: 00:02:20 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Laddade ner lite appar för sömn avkoppling och positivt tänkande.

Det har fungerat.

Idag kunde jag varva ner en stund. Det gjorde att jag sedan kunde hjälpa killarna med skolarbete. Jag orkade. Det gick lätt.

Jag var förvånad. Men det är bra. Positivt. Skönt.

Oskar förberedde sig för sitt muntliga framförande i nationella provet i svenska. Ämnet relationer ledde till valet av att ha ett syskon med autism. Han valde ut underbara bilder som visar August så som han är och berättade utifrån dom om vad August gett honom.

Förståelse för att olikheter kan vara bra. Att vi duger precis som vi är. Kunskap. Utan August hade han säkert inte haft de kompisar med diagnoser han idag har. Jag är stolt över honom. Att någon har sina egenheter ser han aldrig som något konstigt. De är ju så just den är och de har kul ihop ändå.

Underbara unge.

När August kom hem och hörde att Oskar skulle berätta om honom och Oskar i skolan ville han höra.

-Det var en bra saga om mig, sa han och såg lycklig ut.


Kommentera här 0 st

Tungt

Datum: 2012-04-23 Klockan: 15:38:10 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Trots att det är tungt nu så är jag tacksam för det jag orkar.

Jag skulle aldrig vilja offra det jag lägger energin på. Den energi jag har får mina barn. Jag kommer aldrig välja bort dom. Jag gör gärna det jag gör för dom. Det är självklart. Jag har aldrig sagt jag behöver lediga helger eller veckor eller att de inte får komma när helst de vill eller hindrat dom från att vara hos sin pappa heller. Aldrig missunnat barnen att prova saker och stärka dom. Aldrig.

Men jag ljuger om jag säger att det är enkelt. Jag är tacksam för de få som fortfarande orkar finnas för mig. Tacksam så länge jag har någon som förstår på ett vis hur det kan vara utan att man någonsin stått i just mina skor. Glad att någon förstår och inte undrar varför man svarar att det är just tungt.

Jag avstår gärna saker och nöjen för barnen. Offrar saker jag vill göra för att jag faktiskt vill finnas för barnen. Det är mina barn och de är viktigast. Jag orkar inte det jag borde eller vill men det får vara så nu. Barnen är viktigast.

Jag är tacksam att jag har hjälp med August. Inte för att jag måste eller vill på de viset många tror. Det är inte för min skull. Utan för syskonens skull. Inte för att de klagar. Men jag hinner mer med dom då. De har rätt till min tid också. De behöver mig med och August kan få de jag inte orkat eller hunnit av Malou. Mina barn är otroliga när de gäller att förstå andras olikheter. Att klara av livspusslet de aldrig valde.

Jag valde inte heller. Men jag skulle aldrig byta bort det jag gått igenom eller fått med mig. Men jag önskar att min kropp tagit mindre med stryk. Att jag inte var så ensam och att så få ens försöker förstå. Jag har förklarat färdigt. Om man nu inte vill lyssna eller minnas det jag förklarat är de kanske ändå bättre att ta avstånd så som andra valt att göra. Jag är ledsen att så många inte orkar med mig, oss. Men tro mig jag förstår.

Man kan inte tillbringa tid med någon som tar så mycket plats och energi. Därför är jag glad för de som kan.

Så jag är tacksam för det jag klarar. Jobba och ta hand om barnen. Att jag varje dag ändå orkar något hemma. Det andra finns kvar och viktigare saker finns än ett skinande hem, strukna kläder eller rena fönster med gardiner.

Jag är inte alltid nöjd. Jag behöver fylla på energi. Hur vet jag inte nu när det är så dränerat. Även vila eller sömn spelar någon roll för så fort något är gjort så är jag lika trött. Givetvis har jag alla tecken på överbelastning eller stress. Men när man skalat bort det man kan och man försöker göra det viktigaste och vila och det inte hjälper vad gör man då?

Hur gör man när man provat allt?

Man fortsätter kämpa. Hur detta ens är möjligt har jag frågat mig många gånger. Men en drivkraft vet jag ju om och det är väl den som håller mig vid liv.

Men självklart hade jag velat ha en del svar. Veta varför man inte vill förstå. Varför man ens frågar eller varför man plötsligt blir utanför. Men jag accepterar. Låter det vara.


Kommentera här 1 st

Laban

Datum: 2012-04-22 Klockan: 22:08:46 Kategori: Kropp å själ/ADHD

När det är tungt är det så skönt att ha Laban.

Tänk att några ansåg att jag borde avstå hundköp pga min livssituation och mående.

Jag tackar min man som var den jag behövde få med på tåget och mina barn för att det rent praktiskt skulle vara möjligt.

Hade jag inte haft Laban hade jag inte gått ut varje dag. Hade jag inte haft honom hade jag inte lufsat omkring i skogen. Jag hade inte skrattat lika mycket. Vi i familjen har något vi alla hjälper till med och som ger oss stunder ihop på nya sätt. Jag hade inte fått allt runt honom som jag tycker ger mig tillbaka.

Han sviker inte. Han ger mig sällskap och närhet. Kärlek.

Han gör mig mindre ensam.


Kommentera här 0 st

Chevrolet´s kennel, mellan Schnauzer.

Datum: 2012-04-21 Klockan: 20:01:04 Kategori: Djuren

Som ni vet har ju jag en otroligt go valp. En Schanauzer. Går du i valptankar rekommenderar jag er varmt att köpa en av de fyra killar som finns kvar.
Otroligt fina valpar med bra psyke och sätt. En tålig vovve med en uppfödare som verkligen är intresserad av att finnas med och följa sina bäbisar.
Klicka in på Chevrolet´s och kika på fler bilder och för kontakt.
Här är min Laban.
Han har gett mig otroligt mycket. Otroligt lättlärd och lyhörd.

Kommentera här 3 st

Energikälla

Datum: 2012-04-21 Klockan: 16:42:32 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Var finner vi ny energi?

Hur hittar du energi när din egen är slut?

Händer det att en energikälla du haft plötsligt inte alls ger energi? Att du har svårt att hitta nya vägar att fylla på med energi. Att hitta just det du behöver?

Hur gör man när livet tar mer energi än du hinner fylla på och att vila inte heller ger dig ork?

När du är så sanerad på ork att man fått välja bort det mesta för att orka det man ändå måste.

Du måste tänka på dig själv. Men även om man får egen tid så orkar man ändå inte göra det man skulle vilja. Det tar stopp. Jag tar mig inte dit. Jag orkar inte. Texten i en bok faller inte på plats. En text jag skriver ändrar hela tiden riktning. Jag kan inte riktigt ta in saker och är så trött att jag inte kan sova. De energikällor jag känner till orkar jag inte nå.

Ekonomin är svår. Jag har fått dra ner tid för att klara jobb och barn. Jag har varit sjuk och kommer aldrig ikapp. Att åka bil blir till jobbet är snart enda gången man kan köra bil. Så att åka till någon blir inte aktuellt. Tyvärr har väl andra det som vi så besöken är sällsynta.

Jag orkar knappt ha kontakt med någon och ingen orkar ha kontakt med mig.

Det är några som finns där. Jag önskar vi kunde ses mer ofta. Men vi hörs ju ändå. Det är tur det finns fler vägar. Men jag önskar jag orkade mer.

Men jag behöver energi. Healing. Närhet. Förståelse. Hjälp att vila. Avkoppling.

Men när man är så slut så man inte klarar de själv. Var vänder man sig? Tror jag provat alla vägar. Hade jag pengar skulle jag kosta på mig behandlingar. Nu blir det de jag har. Laban. Skogen. Det ger något varje dag. Kravlöst.


Kommentera här 3 st

Tecken

Datum: 2012-04-15 Klockan: 22:54:11 Kategori: Kropp å själ/ADHD

På långt håll ser jag något möta mig. Flera hundra meter framför mig ser jag något flyga rakt mot mig.

Något mörkt. Stort.

Precis framför mig viker den av och landar på en gren i en stor tall efter vägkanten.

En stor rovfågel.

Jag som tycker om fåglar. Men kan inte våra svenska rovfåglar. Den är större än de rovfåglar jag brukar se sitta efter vägen mot Karlstad. Den är brun. Stor. En örn? Jag vet inte. Jag hinner heller inte se ordentligt.

Konstigt. Märklig upplevelse.

På väg hem får jag känslan av att det är ett budskap. Det finns något som jag ska förstå. Det vill säga mig något. Vad?

Jag känner en närvaro. Något finns intill eller strax bakom. Skymtar förbi. Jag ser dig men förnimmer inte vem. Inte heller vad du vill. Jag får ingen känsla eller budskap. Men jag ser. Jag känner.

Ibland vet jag genast. Känner direkt. Får veta. Nu har jag inte ens frågat.

Vad ska ja förstå. Vad ska jag höra och känna. Vad vill någon? Vad vill du visa?

Galenskap.

Jag vet inte ens om det handlar om mig. Men fågeln gav mig något. En tanke. Något väcktes. Jag vaknade.

Dagen vaknade och jag har skrattat. Jag har uppskattat. Jag har gett och fått tillbaka. Leenden. Kommentarer som värmt. Förtroende. Jag vet att det jag gör är min grej. Det jag kan och vill. Där jag gör nytta. Där jag växer och mår bra. Utvecklas.

Något har funnits vid min sida. Tydligt. Något finns. Jag får nog svar. Det brukar komma. När det är dax. När det är meningen.


Kommentera här 4 st

En kropp

Datum: 2012-04-14 Klockan: 18:19:52 Kategori: Kropp å själ/ADHD

En kropp. Jag har en kropp. Är jag då en människa? Om jag är en människa finns jag då?

Jag finns. Jag har en kropp. Den du ser tycks vara jag.

Men vem är jag?

Ja vem är man?

Svaret kommer variera.

Jag är jag. För mig.

Jag är en dotter. Jag är lillasyster. Jag är moster. Mamma. Jag är någons fru. Jag är djurägare och djurälskare. Jag har en yrkesroll och är arbetskamrat. Jag är vän till några.

Jag kan skriva mera.

Jag är även någon med känslor. Tankar. Jag har en historia. Ett bagage. Upplevelser och erfarenheter. Kunskaper.

Jag kan känna och se, tolka uppfatta och höra.

Känslan är min. Den kan aldrig vara fel. Den är min egen. Jag kan inte bli någon annan. Ingen som inte är jag.

Jag finns.

Jag har massa egenskaper. Jag är envis. Jag hörs och syns. Jag pratar. Jag kan en hel del. Jag är lättlärd. Jag är ifrågasättande. Jag står för min åsikt och vågar säga vad jag tycker. Kan respektera. Lyssna. Förstå och känna empati. Jag vill andra gott och försöker finnas om jag kan.

Jag brinner för saker. Slåss för det jag tror på. Ger mig sällan.

Men energin tryter. Ensamheten växer. Att fylla på är svårt. Kampen är tung. Återhämtning finns inte. När? Hur? Tid finns inte. Om den finns kan jag inte. Högvarv. Impulsivitet. Att sätta stopp. Slappna av.

Acceptera. Jag tillhör inte. Jag är en människa. En kropp. Visst finns jag. Men vem behöver mig?

Jo man behövs. Man gör nytta. Finns till. Självklart. Klart man vill.

Men ska man bara ge?

Varför ger man mer än får tillbaka? Varför tar många illa vid sig om jag säger så? Självklart är inte alla så. Jag har hittat de som finns. Förstår. Som förstår att ge och ta. När vi kan. Orkar. Att detta att finnas är ömsesidigt men att vi kan respektera när man inte kan. Inte för att vi inte vill eller bryr oss om utan för att vi lever. Har saker i livet som tar.

Kommentarer som kan lyfta medan andra kan gör oss illa.

Att behövas utan att behöva ge. Att vara önskad utan ett form av pris. Att vara älskad för den vi är.

Ibland kan jag känna att jag har ett värde. Är älskad. Det gör att jag lever. Finns.
Kommentera här 3 st

En människa

Datum: 2012-04-13 Klockan: 21:51:40 Kategori: Kropp å själ/ADHD

En kropp.
En själ.
Jag.

Kroppen tycks ha förlorat innehåll. Mig. Var tog jag vägen? Hon som var jag. Jag som ville. Orkade. Kunde. Visste. Hon som var stark och som vågade. Hon som hade några nära. De som kände henne. Då när hon fick delta. På riktigt. Men det är länge sedan. Då jag var en i ett gäng. Eller i alla fall i utkanten av.

Jag är den som ingen orkar med. Hon som blir för intensiv. Hon som blir över. Glöms bort. Jag är den som ingen behöver. Eller behöver när ingen annan finns. Ingen annan ställer upp. Henne man inte hinner med eller hör av sig till. Den som inte är delaktig eller med.

Jag har gett upp. Jag har slutat försöka. Jag är tom. Utan innehåll. Varför kämpa.

Jag är ensam. Utan. Inte vi inte två. Saknar. Behöver men slutat önska. Accepterat. Slutat kräva. Det är endast jag som kan förändra. Men jag har försökt och snart finns inget kvar och jag är ingen del av något ändå.

Jag är en kropp. Ett skal. Det töms. Ihåligt. Det mesta rinner ut. Kraft och vilja. Önskan. Känslor. Kärlek.

När energin finns gör jag det som förväntas. Det jag klarar. Sällan något jag brinner för. Även om jag kan blir det inte av. Jag gör det man måste för att livet ska rulla. Det mesta av det i alla fall.

Fast att jag berättar så verkar få höra. Lyssna. Frågar men så kommer frågan igen. Trots mitt svar. Man ser inte heller. Man vill inte se eller bryr sig inte. Man kan även få glada och positiva kommentarer fast man sagt att det man ser eller jag sagt inte var önskat eller ens normalt.

Jag svarar. Ärligt. Säger som det är. Ändå får jag samma frågor. Eller något förvånat svar fast jag berättat. Som om man inte hört. Lyssnat. Förvånas. Men börjar bli van. Börjat skala bort. Säga allt är bra men meningslöst. Varför säga en sanning ingen ville höra.

Känslor dör. Ja till slut tycker även jag att det är okej med ensamhet. Inte för att jag vill. Men jag slipper bli besviken. Förväntar jag mig inget saknar jag det inte. Det man inte har eller kan få som gemenskap eller närhet tillhörighet kamratskap ja det lär man sig. Tids nog. Jag har lärt mig. Det trodde jag inte. Jag välkomnar ensamheten. Där är jag jag. Fast inte hon. Inte hon jag var.

Men jag gläds åt det som blir. Det som händer. Suger i mig. Är lycklig. Men blir då för mycket för att jag så sällan deltar. Är någon.

Hon ville ju vara med. Tillhöra. Vara nära. Delta. Finnas. Höras. Dela. Vara behövd. Någon man saknade.

Men jag misslyckas. Gör helt enkelt fel.

Jag har en kropp. Men den börjar läcka. Den tar stryk. Den mår dåligt. Fungerar inte. Bara på autopilot. Jag har investerat i en sådan. Fungerar. Nästan alltid. När jag måste.

Instängd. Bokstavligt. Dörren stängdes. Ingen frågar. Vill du? Bara stängs. Ensam. Utanför men här inne. Tillsammans men för mig själv. Jag har inte valt. Ni valde. Jag bjuds inte in.

Krymper. Blir inget. Osynlig. Minskar. Försvinner. Märks det?
Kommentera här 6 st

Autismens vägar, läsa, skriva och räkna.

Datum: 2012-04-12 Klockan: 10:33:09 Kategori: August/barnen/Autism

Ibland är det svårt att hitta sätt i lärandet. Hitta vägar där barnet förstår och får sakerna att falla på plats. Där de kommer ihåg.
August har ju stora svårigheter i inlärningen. Det går framåt. Men det tar tid och vi har provat oss fram. Fokus har legat på självkänsla. Att känna att man alltid duger och att allt man kan är bra. Att det får ta sin tid har vi varit eniga om hela tiden men skolans värld är inte riktigt sådan. Där finns inga sådana möjligheter eller val att göra. Alla ska vara lika och nå samma mål på samma tid.
Man måste skriva åtgärdsplaner och man måste göra allt man kan för att nå dessa mål. Att vi är olika eller har funktionsnedsättningar tar inte skolan hänsyn till alls. Man behöver inte ens ha ett funktionshinder för att komma ikläm i skolan. För som ni alla vet är vi inte lika starka i alla ämnen. Men hur mycket man än sliter i ett ämne så når man kanske inte fram till målet och blir därmed utan betyg. Jag tycker det är fel. Orättvist. När jag själv gick i skolan fick man i alla fall ett betyg om än lågt. Man fick något att räkna. Men inte längre.
Där August går är man i alla fall vettig. Man ställer inte högre krav än att barnen kan nå dom även om det bryter mot skollagen. Vad ska man göra? Man kan ju inte trolla fram förmågor man inte besitter. Man kan inte ställa krav som knäcker ett barn för det är ju då vi får problem.
August har bara åtgärdsprogram i svenska och matte. Det är små små mål vi sätter upp. Nationella prov i Svenska har vi helt hoppat över. Varför ska man lägga fram ett prov där man ska läsa och följa instruktioner när man inte kan läsa? vad är meningen? Vi kan redan bara fylla i namn och visa att resultatet är noll. Inte uppnått. Vi vet redan. Vi måste inte skriva det under näsan på August att nu får du ett prov, gör detta. Där får han alltså sedan sitta och bara känna att han inte kan.
När jag var på utvecklingsamtal så visade i alla fall August vad duktig han blivit att räkna. Han är nu säker på sifrorna 1-6. Han vet värdet av siffran och vad den står för. Att tre är tre saker och att en trea ser ut som den gör. Inte bara är en siffra med ett namn. Många kan ramsräkna och OJ va duktiga vi tycker barnet är men att sedan kunna visa att det här är tre och att det står för tre kamrater det är inte så självklart att man vet. Det är sådant August lär sig. Tränar på och har blivit så duktig. Vi jobbar ju i vardagen med detta hela tiden.
Ett exempel är när vi ska duka. Han får räkna efter hur många som ska äta. Här varierar det ständigt med antal personer. Sedan ska han kunna hämta en siffra som sitter på kylskåpet med rätt symbol. Först räkan vi är fem som ska äta. Detta är siffran fem och sedan kunna räkna alla saker som ska fram och duka. Det är jättebra träning och man för det på ett naturligt sätt.
Men så visade de alltså hur han räknar. Han kan alltså räkna plus och "ta bort" som de säger istället för minus. Med ett kort med olika tal, siffror mellan ett och fem så räknar han sedan genom att använda sig av fem enkronor. Står det 2+3= så plockar han två kronor och två kronor till och räknar ihop och kan skriva dit siffran 4 som svar. Är det minus och det står 3-1 tar han tre kronor och sedan tar han bort en krona och kan skriva dit svaret som är två. Gissa om jag var både stolt och imponerad och jättechockad va duktig han är!!!
När det gäller bokstäverna ser jag också att intresset är större och större. Igår ville han skriva sitt efternamn på sitt DS. Han visste att det börjar på S. Att sedan ta bokstav för bokstav. de han kan när jag säger skriver han direkt. Sedan ljudar vi alltid bokstaven. Att höra är viktigt. Sedan så när han inte kan bokstaven så hjälper förstärkningen av tecknet för bokstaven. Han kunde inte bokstaven N men när jag ljudar nnnn och visar tecknet för bokstaven ja då säger han -JAHA och letar fram N på tangentbordet. Så att förstärka med tecken är ju jätteeffektivt.
När han var hos mormor sist ja då visade han även där vad duktig han är att räkna. Att få visa det man kan stärker honom enormt och han är så DUKTIG!!

Kommentera här 1 st

Vägs ende?

Datum: 2012-04-10 Klockan: 13:53:44 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Ibland kommer man till vägens slut. Eller en väg som delar sig. Vilken väg ska man välja? Att gå tillbaka är inget val anser jag. Alltid blicken framåt.
Men ändå står man kvar. Stampar. Tittar. Vart ska man gå? Vägen känns lång. När jag blickar fram känns det som om stegen kommer vara tunga. Att jag kommer ha otroligt svårt att ta mig framåt. Inte orkar även om jag vill. Att jag kommer stå kvar ett tag där i slutet av vägen eftersom jag är så utmattad. För att energin är slut.
Just nu är det svårt att välja bort det som tar energin. Eller att göra saker som fyller upp den. För jag orkar inte. Jag orkar inte göra det där som fyller mig med energi om ens något faktiskt gör detta just nu. Det som tar min energi kan jag inte välja bort alls. Rent praktiskt kan man alltid det. Man har alltid ett val. Men det valet är inte möjligt. Jag har ingen som kan ta över. Ingen som tar det ansvaret. Jag orkar inte ens strida om detta också. Jag har redan lagt ner det kriget. Det är precis som det är. Accepterat.
Barn med funktionsnedsättningar tar energi. Det ger även enrgi i massor. Man får så mycket. Men det tar också. Det som tar är alla strider man vet andra slipper. Det är så mycket mer jobb som ingen annan tänker på. Förberedelser och enormt med planering. Man väljer inte bort att hjälpa sina barn. Det vill man inte. Det är en självklar sak. Något man vill. Men jag är inte sämre än att jag kan säga att jag är slut. Helt färdig.
Att arbeta är heller inget man kan välja bort i dagens samhälle. Jag älskar mitt jobb. Jag har valt mitt jobb och trivs väldigt bra. Men tiderna förändras. Arbetet ändras och det är svårt att orka allt. Om man är trött efter jobbet som många är idag så har man så mycket kvar när man kommer hem. Saker man inte kan välja bort.
När jag läste i tidningen att en politiker sa att han hade ett KRÄVANDE jobb tänkte jag att det är det många som har. Jag tänker att okej deras jobb är krävande, men det är även för dessa ett arbete de valt. Ett arbete de visste vad det innebar. Att han sedan inte nöjde sig med att säga att det var KRÄVANDE utan dessutom var DÅLIGT betalt gör mig förbannad.
Dåligt betalt? Hur många som sitter i riksdagen har dåligt betalt? De har dessutom enormt med förmåner. När man sedan slutar och inte finner ett jobb behåller man sin lön och man får dessutom en rejäl pension från väldigt tidig ålder. Man kan fundera lite över vilken verklighetsuppfattning man har om man anser att man har en dålig lön när andra inte får en bråkdel av vad de tjänar.
Jag kände att han kan gärna komma och göra mitt jobb en vecka med min lön får vi se vad man anser är krävande och vilken lön som är dålig om man jämför med hans. Han kan gott prova ett antal olika arbeten så får vi se vad han kan och vet om verkligheten.
Verkligheten som han är en del av när det gäller att styra.
Hur många gånger har en person som han stått och funderat på hur han ska få ihop livet? När man är så beroende av sitt arbete och sin lön så man inte kan avstå den för att vila. HUr ofta har en sån person varit sjuk och inte fått ersättning? Eller stått och behövt tjata till sig hjälp eller stöd för sina barn? Hur ofta står han och lagar sin egen mat och planerar inköp efter en normal lön? Får välja billiga alternativ eller får avstå saker?
Nej man blir så less.
Jag är glad om jag klarar mig. Det räcker för mig. Men ibland önskar jag att jag hade fler timmar på dygnet. Att jag kunde koppla av. Att jag fick hjälp. Hjälp utan att be om den. Att min kropp slapp ta så mycket stryk. Nu känns det som om någon kört över mig med en ångvält. Hela kroppen gör ont. Varje led. Känns om om tårna har träningsverk. Jag önskar jag kunde sova. Jag önskar jag kunde släppa allt. Vila.
Jag står på livets väg. Funderar. Jag står gärna över saker för en tid. Jag har inget emot att jag får vänta. Jag prioriterar gärna. Men när man tycker man gjort allt och ändå inte orkar vidare. När man inte orkar se en ljusare horisont där borta och kan ta sig ända dit, hur gör man då? När funktioner i kroppen verkligen indikerar på att något verkligen är fel. De där signalerna som jag så väl vet vad de betyder. När man har provat det mesta. Men inget tycks hjälpa. Vad gör man då?
När valen verkar tagit slut. När man till slut lägger ner så mycket på få saker men ändå inte kan återhämta sig? När man känner av en ensamhet som de flesta tar illa upp av. När man känner att inte så många verkligen bryr sig. Att man verkligen hör av sig eller finns. Det är få som gör detta. de flesta tar avstånd. Jag förstår dom.
Vägen är i alla fall här. Jag står där jag står. Jag vill inte välja den vägen där jag måste bryta och göra allt nytt, men jag kan heller inte fortsätta rakt fram. Jag måste finna vägen som är annorlunda. Jag har dick inte hittat den vägen. Jag skulle behöva hjälp att hitta den men vet faktiskt inte vem som kan hjälpa mig att finna den. Just nu håller jag på att tappa greppet om ledstången. Jag håller ett grepp men jag orkar inte hålla i. Jag vet att jag kommer att falla. Handlöst. Men jag har inget som kan stoppa fallet eller ta emot mig. Fallet kommer sluta i en avgrund och göra ont. Ondare än någon kan förstå.

Kommentera här 2 st

Degerfors

Datum: 2012-04-08 Klockan: 11:10:48 Kategori: Allmänt

Intresset har väl alltid funnits av de gamla. Men nu är intresset riktigt stort när det gäller min hembyggd.
Har alltid älskat att höra andra berätta hur det såg ut och vad som fanns förr. Men efter att man startade en grupp på Facebook där man berättar sina minnen från samhället så får man veta mer och mer och intresset har faktiskt blivit större.
Så på onsdag ska jag försöka planera in ett besök på hembygdsföreningen och kika på gamla bilder och se om jag kan få veta lite mer om bland annat Degernäs gård och Järnverkets bondgård.
Det förstnämna eftersom jag bodde på på Hästhagen som alltså ligger vid Degernäs. Jag har förr fått lite berättat för mig och nu har jag fått veta lite mera. Nyfikeheten har liksom väkts.
Att jag vill veta mera om bondgården som fanns vid verket har en liten besynnerlig orsak. När min Oskar var liten sa han alltid att när han blev stor skulle han ha massor av djur. Han skulle ha en bondgård sa han. Han hade även bestämt var den skulle ligga.
-Den ska ligga ungefär där kyrkan ligger mamma ja bort mot järnverket.
Jag tänkte att det nob blir svårt för ja som sagt där ligger ju kyrkan och kyrkogård och järnverket.
Gissa min förvåning när man i lokaltidningen i sina repotage om gamla Degerfors visade en bild på Verkets bondgård. Bilden visade bondgården och människor framför den. De strejkade eller något i den stilen. Att man sedan beskrev var den legat fick mig att hajja till.
Ja den låg alltså där Oskar hade tänkt ha son bondgård i framtiden. Man kan ju undra varför han ville ha den just där. Vad anledningen var att han valde just denna plats. Ingen plats där det fanns en möjlighet att bygga en gård. Eller ute på landet. Nej precis just där en bondgård en gång legat.

Kommentera här 0 st

Att hinna andas

Datum: 2012-04-03 Klockan: 17:49:24 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Just nu känner inte jag att jag hinner andas.
Jag hinner inte med MIG.
Jo jag vet att jag sitter här nu. Men ändå är jag inte bara här och nu och kan koppla av. Jag tar mig inte för att göra de där sakerna som jag vill. För jag orkar inte. Lusten är liksom borta.
Mitt i detta, när jag är såhär.... kan jag på nått sätt få nån energikick så jag drar igång med något oväntat som jag inte räknat med. Rensa eller städa och detta blir ofta i ren frustration eller ilska. Visst de är ju kanon med tanke på allt som aldrig blir gjort. Som jag aldrig har lust med.
Man undrar hur en del kan ha småbarn och en perfekt trädgård och ett hem som platsar i en heminredningstidning samtidigt som de jobbar och är med barnen på massor med aktiviteter och så får vi inte glömma att de reser och tränar och hittar sig själva och jag behöver inte fortsätta.... hur fan får de till de? Ihop de? De där ODMOLLY mammera som Tabita hade sagt.... givetvis har ofta myntet en baksida de vet jag och de är inte att jag är avundsjuk men jag undrar bara hur de orkar och får till de.
Jag får inte ihop de. Jag sover inte många timmar per dygn men ändå hinner inte jag. Jag jobbar och jag mår skit i omgångar och jag har tre barn som behöver hjälp med skolan och man ringer och fixar och sliter med myndigheter och man har fasen svårt att ens hinna med dom på en akuttid till en läkare om något händer. Själv hinner jag inte till tandläkaren och har avbokat tre eller fyra gånger nu. Å då hade de tagit nästan två år innan jag ens kom dit före detta.
Sedan är de så att när jag nu hamnar i en sån här knas sits så kan ja ändå hitta något nytt som jag får energi av. Ibland är de ävl nån form av kick man söker. En nytändning.
Men just nu är jag som en urvriden trasa. Jag ler och gör allt jag kan med de mesta. Eller drar igång massor jag inte borde. Men fan ta dom om de trampar på mig eller barnen. Då ger jag mig aldrig.
Nu är de ledig dag imorgon. Givetvis är de möte för August del. Sedan måste jag ta tag i en hel del samtal gällande Albin som jag inte hann samt packa till honom då han ska till Sälen över Påskhelgen med en kompis. Sedan är de allt annat. Men vi får se vad man orkar.
Nu ska jag ta min lillgris och gå ut. Hoppas han och jag ska hinna lite som vi vill imorgon också.

Kommentera här 2 st

Fullt upp

Datum: 2012-04-02 Klockan: 22:42:47 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Ja hinner inte mycket.

Idag har ja i alla fall träffat goaste N. Att ha någon som faktiskt förstår. Att man ändå finner vänner senare i livet. Vänner som faktiskt accepterar att jag är jag.

August har haft sina dagar och timmar med Malou och Alex. I fredags sa August till och med när en kompis kom att han inte kunde leka. Jag ska till Malou sa han, min extra mamma.

August är verkligen en del av deras liv. Familj. Räknas. De känns härligt när man ser att Alex syster tackar för att de tog med August på kalas. Att alla tycker han är go. En sak Malous pappa sa när vi träffade honom på jobbet kändes också så otroligt. Han ställde den där frågan som gjorde att jag kände att August är inte bara utan han räknas. Som om han var Malous.

I allt de gör så räknas han. Å nu kommer han få vara med om något mycket speciellt. En resa han inte kan få av mig. Detta är stort. Jag är tacksam. Att höra mitt barns glädje i detta. Att räknas. Att delta.

Att Malou och Alex i sig är en saga så är mötet med Malou något som förändrade våra liv. Det blev rikare. Ödet.


Kommentera här 2 st

Skräp och lycka

Datum: 2012-04-01 Klockan: 00:05:19 Kategori: Kropp å själ/ADHD

Så tog jag tag i röran. Sovrummet blev rensat och städat. Hoppas kunna få klart runt fönstren snart. Men de blir bra. Skönt med ett fönster istället.

Jag vill givetvis göra om här inne. Snart. Men inser att allt annat halvklart bör göras först. Jag måste låta de vara även om jag vill få detta som jag vill. De enda jag inte satt min prägel på.

Jag hoppas kunna rensa garderoberna och gå igenom kläderna. Rensa bort. Se vad som passar. Snart tio kilo. För mig är det inte positivt. Jag äter dåligt. Matlusten saknas. Jag har snart inga byxor som sitter uppe. Inte ens mjukisbyxor.

Att köpa nytt är inget att fundera över. Tyvärr har mycket kläder rensats. Vem trodde jag skulle komma i dom? Förra året var jag tvungen att köpa mycket nytt. Det är nu för stort.

Nåja. Lite mindre rörigt. Saker har kommit upp på vinden. Saker ska slängas. Saker bli färdiga. En sak i sänder.


Kommentera här 3 st